Under sommaren 2020 lanserade tre svenska operatörer sina första 5G-nät. Under början av 2021 stod dessutom nya tillstånd färdiga för en bredare utbyggnad av de svenska 5G-näten. Användandet går dock långsamt. Under första halvan av 2021 användes 5G för 1,5 promille av trafiken.

I en ny rapport om telekommarknaden i Sverige presenteras en stor mängd data av Post- och telestyrelsen, PTS. I rapporten finns bland annat information om trafiken som skickades genom svenska telenät under halvåret. Pressmeddelandet från PTS om rapporten påpekar att ”användningen av 5G-nät ökar snabbt”. Det stämmer visserligen till viss del. Trafiken under första halvan låg 20 procent högre än förra årets halvårs-genomsnitt. Med det sagt fanns knappt några 5G-nät i Sverige under första halvan av 2020. Med det i åtanke var trafiken i svenska 5G-nät lägre under första halvan av 2021 än under andra halvan av 2020. Oberoende på hur stor förändringen är, kan vi konstatera att den totala mängden data som skickats genom svenska 5G-nät är extremt liten. Under första halvan av 2021 stod 5G-näten för 1,5 promille av den totala trafiken. 4G står för 98,3 procent av trafiken.

Stora skillnader mellan operatörerna

5G-användandet skiljer mycket mellan olika operatörer. Tele2 är den klart största leverantören av data över sitt 5G-nät. De levererade knappt 750 terabyte (TB) under första halvan av 2021. Telia, som är Sveriges största operatör med runt en miljon fler abonnemang än Tele2, levererade 148 TB i sitt 5G-nät under samma period. Tre var den näst största operatören för trafik med 5G-teknik, med 316 TB, trots att Tre är den minsta nätägande operatören i Sverige.

Terabyte data som skickats genom operatörers respektive 5G-nät under första halvan av 2021.

Trots en långsam start är det självklart att 5G kommer att byggas ut och bli den dominanta telekommunikationstekniken under det kommande decenniet. Svenska operatörer planerar att ha nät med 90 procent täckning för befolkningen år 2023. Det möjliggörs med nya frekvenser, inklusive det 700 MHz-band som delades ut år 2018.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fem =