I ett nytt tillägg i utvecklingen av Android 11, nästa version av Android, blir så kallade A/B-partitioner ett krav. Det gör att alla telefoner som lanseras med Android 11 måste kunna installera uppdateringar på en separat del av lagringen, vilket gör uppdateringar snabbare.
Större lagringsutrymmen hjälper
A/B-partitioner är inte nya för Android 11. De lanserades med Android 7 och har använts flitigt av flera smartphone-tillverkare sen dess. Alla har dock inte hoppat på tåget. Systemet har nämligen haft flera nackdelar. En nackdel har varit att A/B-partitioner gör en större del av telefonens lagringsutrymme tillgängligt för användaren. Med betydligt större lagringsutrymmen i även mycket billiga smartphones, börjar den nackdelen bli allt mindre.
A/B-partitioner gör inte nödvändigtvis alla uppdateringar snabbare. Eftersom uppdateringarna kan installeras medan telefonen är påslagen, kan den uppfattade tiden det tar för uppdateringen att installeras faktiskt vara längre. Telefoner med A/B-partitioner behöver kort sagt inte vara avstängd lika länge men tar längre tid på sig innan de startar om. Den totala uppdateringstiden kan därför bli lite längre. Tanken är att färre användare bryr sig om den totala tid det tar för en uppdatering att installera och bryr sig mer om hur länge telefonen inte går att använda. Tiden som telefonen är obrukbar minimeras alltså med A/B-partitioner.
Smartphones kan inte partitioneras i efterhand utan att data går förlorad. Det gör det omöjligt för tillverkare att snabba upp uppdateringar i telefoner som lanserades utan A/B-partitionering. Det betyder också att telefoner som uppdateras till Android 11 inte nödvändigtvis kommer att ha stöd för tekniken.
Källa: Android AOSP, Android Central