Sedan Android 7.0 lanserades, för 1,5 år sedan, har Android haft stöd för något som kallas A/B-systemuppdateringar, även kallat ”sömlösa uppdateringar”. A/B-uppdateringar låter Android-mobiler installera ny mjukvara i bakgrunden så att en snabb omstart är det enda som krävs för att färdigställa installationen. Den är dock inte fri från problem.

Finns bara i nya mobiler

A/B-uppdateringar finns tillgängliga på ett fåtal moderna Android-mobiler, som till exempel Sony Xperia XA2, Xperia XZ2, Xperia XZ2 Compact och Motorola Moto X4. Funktionen går inte att lägga till i efterhand. Det är alltså bara telefoner som har stöd från fabriken som kan använda den. Anledningen är att den bara fungerar om telefonens lagringsutrymme är uppdelat, partitionerat, från fabriken.

Traditionellt sätt har Android-uppdatringar laddats ner till en mapp som heter /data. När uppdateringen har laddats ner från servern startar telefonen om och använder informationen från /data-mappen för att förändra operativsystemet. Förändringarna kan inte göras samtidigt som operativsystemet används. Det betyder att telefonen först behöver stängas av för att kunna börja installera den nya mjukvaran. Det gör i sin tur att det tar lång tid att genomföra uppdateringen och att du som användare inte kan använda telefonen, inte ens för nödsamtal, medan uppdateringen pågår.

Betydligt snabbare

Sömlösa uppdateringar fungerar på ett helt annat sätt. Istället för att installera den nya mjukvaran medan operativsystemet är avstängt, kan A/B-uppdateringar skapa en uppdaterad kopia av operativsystemet på en annan del av minnet, i en annan partition. Det kan göras medan telefonen används för samtal, sociala medier, fotografering eller vad som helst. När uppdateringen ska installeras behöver telefonen bara stängas av, den nya mjukvaran från den separata partitionen behöver flyttas till huvudpartitionen och sedan är det bara att sätta igång igen. Eftersom installationen av filerna gjordes i bakgrunden kan tiden som telefonen är obrukbar minimeras.

OnePlus 5T möter Sony Xperia XZ2 Compact

En annan fördel med tekniken är att tillverkare har möjlighet att ladda ner uppdateringen direkt till den sekundära partitionen. I praktiken betyder det att användare som har fyllt sin mobil med data fortfarande kan ladda ner en fil på till exempel 1,6 GB, utan att först behöva avinstallera annan data för ge plats åt utrymmet.

Tar plats

Sömlösa uppdateringar är alltså både snabbare och mer pålitliga eftersom de kan installeras oberoende på hur mycket data användaren har lagrat på sin mobil. Tekniken är dock inte fri från problem. Eftersom smartphonetillverkaren behöver skapa en separat partition i mobilen försvinner en del av det lagringsutrymme som vanligen är tillgängligt för användaren. De flesta moderna Android-mobiler kräver cirka 4-8 GB för systemfiler. Telefoner med A/B-partitionering kräver ofta cirka 10–14 GB för systemfiler. Användare blir alltså av med runt 6 GB tillgängligt lagringsutrymme. Det betyder att sömlösa uppdateringar inte är särskilt passande på smartphones med relativt begränsade lagringsutrymmen.

Inte standardfunktion, än

För att ge användare gott om utrymme har vi sett att 64 GB inbyggt lagringsutrymme troligen är ett krav för att göra sömlösa uppdateringar praktiska. Telefoner så som Motorola Moto X4 har visat att det är praktiskt möjligt att erbjuda en så stor mängd lagringsutrymme, utan att kräva mer än 3 000 kronor. Sömlösa uppdateringar kan med andra ord finnas tillgängliga i både dyra och inte så dyra mobiler. Med det sagt väljer flera tillverkare fortfarande att inte använda sig av sömlösa uppdateringar. Samsung Galaxy S9-serien saknar stöd och Huawei P20 Pro lanseras till nästa vecka med 128 GB internt lagringsutrymme men utan stöd.

Då är frågan: är det ett stort problem om en telefon saknar stöd för sömlösa uppdateringar? Inte nödvändigtvis. Moderna smartphones tar sällan lång tid på sig att uppdatera. I telefoner där det finns gott om lagringsutrymme är det dock svårt att argumentera mot fördelarna med A/B-partitionerade Android-mobiler.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − två =