Efter flera månader av tidigt testande, har Google nu bekräftat vad som är nytt i Android 12. Nu listar vi de största förändringarna, som sträcker sig från en ny design och nya snabbgenvägar, till nya sekretessinställningar och notisförbättringar.

Sekretess och behörigheter

Google fortsätter att förbättra sekretess-inställningar och behörigheter i Android. En ny ”Privacy dashboard” gör det möjligt för användare att se en tidslinje över vilka appar som har hämtat vilken användardata det senaste dygnet. Funktionen kan till exempel berätta när en app har begärt platsinformation eller haft tillgång till kameran. Baserat på informationen kan användare snabbt hantera appars behörigheter. Med en ny funktion är det dessutom möjligt att temporärt blockera alla appars tillgång till kamera och mikrofon och välja att ge appar en ungefärlig position, istället för enhetens exakta position.

Notiser

Notiser har fått små justeringar i hur de visas för att vara lättare att läsa. Androids snooze-system för notiser är också mer tillgängligt och enklare att använda. Ett nytt system för bakgrundsaktiviteter ska dessutom undvika de problem med kortvariga notiser som tidigare versioner av Android har haft, där till exempel Gmail visar en notis när appen kontrollerar inkorgens status.

Enhandsläge

Efter många år av liknande funktioner från smartphonetillverkare, får Android nu ett läge för enhandsanvändning. Funktionen aktiveras i Inställningar och gör det möjligt att flytta ner skärmen till strax ovanför mitten, för att göra den översta delen av appar lättare att nå.

Google Play-uppdateringar

Google fortsätter dela upp Android i moduler som kan uppdateras via Google Play, istället för att inkluderas i uppdateringar av operativsystemet. Nu inkluderas Android Runtime i Androids Google Play-baserade system för uppdateringar. Det betyder att den djupa och grundläggande delen av operativsystemet kan uppdateras på telefoner som saknar stöd från hårdvarutillverkare.

Med Android Nearby Share kan användare med Android 12 dela uppgifter om Wi-Fi-nätverk helt trådlöst. Systemet använder Bluetooth för att skicka inloggningsuppgifter till närliggande enheter.

Material You

Inställningspanalen har fått en ny design. Samma gäller panelen för widgets, som delas upp i appar som kan expanderas för att visa tillgängliga widgets. Google introducerar dessutom nya widgets som har stöd för företagets nya Material You-designspråk.

Google Pixel kommer att få en ny design genom Android 12. Exakt vilka nyheter som når den vanliga versionen av Android 12 återstår att se. Den nya designen baseras i alla fall på en ny Android-funktion som gör det enkelt för användare att anpassa operativsystemets färger. Ett färgschema kan väljas manuellt eller automatiskt hämtas från en bakgrundsbild. Alla delar av operativsystemet kan sedan anpassas med färgglada snabbgenvägar, inställningar, widgets och knappar.

Video, bild och spel

Android 12 inkluderar stöd för AVC och AVIF. Med AVC-stöd kan appar som saknar stöd för avancerade videoformat, be operativsystemet koda videos i det effektiva AVC-formatet. På ett liknande sätt ger Android 12 stöd för AVIF, ett mer avancerat stillbildsformat som är mer effektivt än JPEG.

Android blir mer anpassat för spel när vibrationer som vanligen sker i telefonen kan omdirigeras till en handkontroll med stöd.

Android 12 är tillgänglig som beta just nu och kommer att lanseras till smartphones under hösten. I vanlig ordning följer uppdateringar för olika smartphonemodeller efter det, varav många kan dröja flera månader eller till 2022.

Källa: Android Developers, XDA Developers

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 3 =