Dammet har lagt sig och det är dags att sammanfatta presskonferensen som Apple höll i går. I den här artikeln skriver vi om allt du behöver veta om Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

”Ny” design

iPhone 7 är väldigt lik iPhone 6S på många sätt. Den har en lika stor skärm, lika många knappar på samma ställen, en kamera på samma ställe och är tillverkad av samma material. Det finns bara ett fåtal designskillnader mellan den nya generationen av iPhones i jämförelse med den gamla.

På baksidan av telefonen är inte antennerna längre riktigt lika synliga. Apple har tagit bort två av antennlinjerna för att göra baksidan lite mer estetiskt renare. Kameran på baksidan är nu också lite större. Det betyder tyvärr att iPhone 7 inte passar i de flesta iPhone 6/6S-skal, trots att den ändå har samma yttermått.

iphone-7-plus

Det finns en ny färgvariant av iPhone 7 som kallas Gagatsvart. Den nya versionen har en pianosvart finish som fortfarande är gjord av aluminium men som har ett blankt utseende. Den speciella varianten skiljer sig lite från tidigare modeller eftersom den endast erbjuds i lagringsstorlekarna 128 GB och 256 GB.

På framsidan av telefonen sitter fortfarande en rund hemknapp men den är inte fysisk på samma sätt som tidigare. Knappen är nu bara en tryckkänslig yta som känner av användares finger och som använder en vibrator för att berätta när knappen har tryckts in. Knappen är inte nödvändigtvis bättre än den gamla ur ett användarperspektiv men eftersom den inte har några rörliga delar kan den sänka antalet iPhones vars hemknappar slutar fungera.

Ny kamera och optisk zoom

iPhone 7 har en ny kamera som kombinerar ett flertal uppgraderingar för att förhoppningsvis ta bättre bilder. Föregångarens objektiv som har ett bländarvärde på f/2,2 har ersatts med ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,8. Det betyder att det nya objektivet kan fånga mer ljus och förhoppningsvis ta bättre bilder, särskilt i mörka miljöer.

Utöver det har iPhone 7 också optisk bildstabilisering. Funktionen som tidigare varit exklusiv för Apples ”Plus”-modeller finns nu alltså också tillgänglig i den mindre modellen. Optisk bildstabilisering ser till att en skakig fotografs hand motverkas för att kameran ska kunna fånga skarpare bilder och stadigare video.

iphone-7-plus-kamera

iPhone 7 Plus, 5,5 tum-varianten av iPhone 7, har en ny kamera med dubbla kamerasensorer. Den ena kameran är identisk med iPhone 7:s kamera medan den andra har ett objektiv med två gånger optisk zoom. Det betyder att användare av iPhone 7 Plus kan byta kamera beroende på hur inzoomad bild som önskas. Eftersom den ena kameran använder optik för att zooma kan 7 Plus erbjuda högre detaljrikedom än iPhone 7 när zoom används.

Ingen hörlursport

iPhone 7 och 7 Plus är Apples första smartphones som inte har någon analog hörlursport över huvud taget. Apple tycker att porten kan tas bort för att ge plats åt andra komponenter så som ett större batteri. Istället för vanliga hörlurar är det tänkt att Apples konsumenter antingen ska använda sig av de nya Lightning-kompatibla hörlurar som inkluderas med varje iPhone, att de ska använda den hörlursadapter som är inkluderad med varje iPhone eller att de ska använda ett par Bluetooth-hörlurar, så som Apples nya Airpods.

Värt att notera är att Apples nya EarPods och deras nya hörlursadapter bara kan användas för hörlurar. Det gör det omöjligt att lyssna på musik via Lightning-porten och samtidigt ladda telefonen.

iphone-7-plus-airpods

Längre batteritid

Enligt Apple har iPhone 7 en ny processor som sägs vara mer energisnål än sin föregångare och som därför kan erbjuda längre batteritid än tidigare iPhones. Företaget påstår att den nya modellen har upp till 20 procent längre batteritid än sin föregångare. För användare av iPhone 6/6S är detta en minst sagt positiv nyhet.

För Apples stora Plus-modell har inte batteritiden förbättrats riktigt lika mycket men Apple utlovar ändå en förbättring på runt 8 procent.

iphone-7-plus-baksida

Vattentät

iPhone 7 är den första telefonen från Apple som är officiellt vattentät. Telefonen har IP67-certifiering vilket betyder att den kan sänkas ner i vatten på en meters djup i minst 30 minuter utan att skadas över huvud taget.

iPhone 7

Stereohögtalare

iPhone 7 har dubbla högtalare. Telefonen har samma typ av högtalare som exempelvis HTC 10. Det betyder att telefonen inte har två identiska högtalare utan att den har en traditionell högtalare på undersidan och att hörluren agerar som en andra högtalare. Det ska ge telefonen dubbelt så hög ljudvolym och högre ljudkvalitet, enligt Apple. Hur stor skillnad det gör i verkligheten återstår dock att se.

iphone-7-hogtalare

iPhone 7 och 7 Plus – pris

iPhone 7 kommer att säljas för samma pris som iPhone 6S. Det betyder att iPhone 7 kommer att kosta 7 500 kronor och att 7 Plus kommer att kosta 8 800 kronor. Apple kommer att sälja tre storleksvarianter med 32 GB, 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Prisskillnaden mellan modellerna kommer att vara 1 100 kronor. Det betyder att 128 GB-versionen av iPhone 7 kommer att kosta 8 600 kronor och att 256 GB-versionen kommer att kosta 9 700 kronor. De större varianterna av iPhone 7 Plus kommer att kosta 9 900 kronor respektive 11 000 kronor.

Lansering

Apple och flera svenska teleoperatörer börjar ta emot förbeställningar för iPhone 7 och 7 Plus med start i morgon bitti. Lanseringen sker den 16 september.

 

Läs vårt test av iPhone 7 här!

Test: Apple iPhone 7 – ”imponerande hög lägstanivå”

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. är laddutaget likadant som iphone 5 och 6 modellerna,jag tänkte ifall de också är trådlösa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =