En gång om året introducerar Google en ny version av sitt operativsystem. Introduktionen sker vanligen under juni månad men i år anlände den redan i går. Android N är namnet på Googles nya version av Android som väntas lanseras till telefoner under sensommaren eller hösten. I denna artikeln berättar vi vad Android N är, om alla stora nyheter i operativsystemet och hur du kan testa det själv.

Android N är alltså uppföljaren till Android 6.0 Marshmallow. Operativsystemet lanserades i går och finns nu tillgänglig att ladda ner för alla användare av Googles senaste Nexus-enheter. Till skillnad från tidigare år är det nu riktigt enkelt att uppgradera till operativsystemet. Vi uppgraderade en Nexus 5X till Android N under gårdagen och har testat operativsystemet sedan dess. Här är alla nya funktioner och förbättringar som vi har hittat sedan dess.

 

Bild-i-bild

Likt Apples iOS har Android nu stöd för att visa videos i en liten ruta ovanför andra appar och ovanför operativsystemets menyer. Vi har inte hittat någon app som har stöd för funktionen i telefonen men med Android N ska utvecklare kunna bygga in funktionen i sina appar för att låta användare titta på videos samtidigt som de gör andra saker.

pip-active
Visar Bild-i-bild för Android TV.

 

Multitasking

Vissa smartphonetillverkare har lagt till funktionen i Android i många år men nu är den äntligen här på riktigt! Android får officiellt stöd för att visa flera appar på skärmen samtidigt. När telefonen används i porträttläge kan två appar visas staplade på varandra och i landskapsläge visas de liggande bredvid varandra.

Android NFunktionen aktiveras genom att användare går in i applikationsbytaren, tar tag i listen för en app och drar den upp till överkanten av skärmen. Skärmen delas då på mitten, den valda appen läggs längst upp och användaren får möjlighet att välja vilken app som sedan ska ligga underst. När skärmen är delad på två kan användare i efterhand flytta gränsen mellan de två apparna för att bestämma hur stora de ska vara.

I nuläget fungerar inte alla appar riktigt perfekt med multitasking. Vi har exempelvis upptäckt att Google Play Butik inte har stöd för multitasking i landskapsläge och att appen därför tenderar till att krascha i det läget.

 

Snabba byten

Med Android N kan användare snabbt byta mellan den nuvarande appen och den senast öppna appen genom att snabbt dubbelklicka på ikonen för applikationsbytaren. Funktionen har funnits i vissa anpassade versioner av Android men har aldrig funnits tillgänglig i Googles officiella versioner av Android.

 

Notiser

Androids notishanterare har byggts om och har nu flera nya praktiska funktioner. För det första visas mer information om notiser i mindre text. Med ett svep ner över en notis kan även mer information och knappar visas under notisen. Användare kan exempelvis komma åt genvägar för att svara på meddelanden. I appar som har stöd för funktionen kan användare till och med svara på meddelanden direkt från notisen, utan att behöva besöka appen.

 

Snabba inställningar

Dra ner fingret från toppen av skärmen och notiser dyker upp. Ovanför dem finns nu också snabba genvägar för att ändra vissa inställningar. Likt Samsung och LG:s överliggande användargränssnitt finns nu tillgång till inställningar så som Wi-fi, Bluetooth, ljudläge och ficklampa. Likt Android Marshmallow kan fler inställningar och mer information visas med ett ytterligare drag ner från toppen av skärmen. Här kan användare exempelvis byta Wi-Fi-nätverk och komma åt batteriinformation med bara ett klick.

Användare har nu också snabb tillgång till att konfigurera vilka inställningsknappar som finns tillgänglig och i vilken ordning de ligger i notisfältet. Detta är inget nytt för Android N men är nu betydligt enklare att komma åt.

 

Inställningar

Inställningspanelen har gjorts om för att ge användare förslag på inställningar som finns tillgängliga i telefonen men som inte använts ännu. Google har även lagt till en snabb navigering bland alla inställningar. Navigeringen visas med ett svep från skärmens vänstra sida och gör det möjligt för användare att snabbt navigera till olika delar av inställningspanelen, även när de inte är på startsidan.

installningar

 

Nattläge

Android N har inbyggt stöd för att aktivera ett nattläge för skärmen. Det speciella läget stänger av allt blått ljus, vilket sägs vara mildare för användares ögon och göra det lättare för användare som just använt sin telefon att somna och sova gott om natten. Nattläget finns tillgängligt att aktivera direkt från notishanteraren.

nattlage

 

Batteriförbättringar

Enligt Google inkluderar Android N ytterligare förbättringar av batteritid när telefonens skärm är avstängd. Nu kan telefonen gå in i ett djupt sömnläge även när den ligger i fickan. Funktionen som kallas Android Doze har tidigare bara aktiverats när telefonen legat stilla på ett bord.

batteribesparing

 

Databesparing

Android N har en ny inbyggd funktion som är avstängd som standard men som kan aktiveras bland datainställningarna. Funktionen låter användare bestämma vilka appar som har möjlighet att använda obegränsade mängder data och vilka som begränsas av operativsystemet.

 

Krisinformation

Nu kan Android-användare äntligen fylla i krisinformation som visas på låsskärmen. Funktionen som varit tillgänglig för iOS-användare i ett och ett halvt år har varit kraftigt begränsad för användare av Android men blir alltså tillgänglig i Android N.

emergency

 

Samtalshantering

Användare kan nu specificera telefonnummer som blockeras från att ringa eller skicka SMS till telefonen. Listan över blockerade nummer sägs vara tillgänglig för alla appar på telefonen och kan synkroniseras mellan telefoner. En funktion som Google kallar Call-screening ska också stoppa försäljare och bluffare att nå Android-telefoner.

samtalsblockering

 

Så kan du testa Android N

Android N är inte en officiell och stabil version av Android likt alla andra versioner av operativsystemet som du kanske har använt tidigare. Det innehåller buggar som kan göra din telefon opålitlig och krånglig att använda. Med det sagt innehåller det många nya funktioner som kan vara intressanta för många. Om du har en Nexus 6P eller Nexus 5X kan du installera operativsystemet relativt enkelt. Gå bara till hemsidan som länkas nedan, logga in och välj den Nexus-telefon som du vill uppgradera. Några minuter senare kommer uppgraderingen dyka upp på din telefon. Därefter är det bara att ladda ner och installera uppdateringen. Dina inställningar, appar och annan data ska finnas kvar efter uppgraderingen men vi rekommenderar ändå att säkerhetskopiera all viktig data.

Notera att om du skulle vilja gå tillbaka till Android Marshmallow efter uppgraderingen så kommer din data att raderas och din telefon att återställas.

Surfa Skarmbild 2016-03-10 kl. 10.11.00Länk: Google Android Beta

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − tre =