Röstsamtal är knappast kända för att erbjuda hög kvalitet. Snarare tvärt om. Hård komprimering gör ofta att musiken i kundtjänstkön låter som den är inspelad under vatten på ett reningsverk och både TV- och radioprogram ber ofta om ursäkt för den dåliga kvaliteten i intervjuer som är inspelade över telefon. VoLTE kan vara en stor del av lösningen för att ta röstsamtal i mobilen till nutiden.

Problemen med röstsamtal i mobilen är många. Täckningen kan vara dålig och tekniken däremellan hjälper inte till. Även år 2018 använder inte alla teleoperatörer modern digital teknik för att hantera röstsamtal. Under det senaste decenniet har det gjorts försök att lösa problematiken med röstsamtal. Bland annat med en teknik som kallas HD Voice. Trots det är röstsamtal fortfarande inte bra. VoLTE har i alla fall sakta men säkert börjat rullas ut i Sverige och tekniken lägger äntligen grund för hur röstsamtal borde fungera i en modern värld.

Nytt nät – lite bättre täckning

VoLTE är en förkortning av Voice over LTE, där LTE kan likställas med 4G. I stora drag innebär VoLTE att röstsamtal kan skickas över 4G-nätet. Tidigare har röstsamtal alltid skickats över de äldre näten, även om användare har haft 4G-täckning. När mobiltelefoner kan börja använda 4G-nätet betyder det därför att täckningen för röstsamtal kan förbättras, särskilt för användare som bor på landet. I vissa områden kan nämligen 4G-nätet vara betydligt bättre än den är från de äldre 2G- och 3G-näten.

VoLTE

VoLTE har många andra fördelar. Eftersom tekniken hanterar röstsamtal som nästan vilken annan typ av data som helst, påverkar ett röstsamtal inte telefonens andra funktioner. Det betyder att användare som ringer över VoLTE kan fortsätta surfa i full hastighet samtidigt som samtalet pågår. Samtalet kopplas upp betydligt snabbare och telefonen kan göra mer för att samtalet ska vara mer stabilt. I vissa telefoner kan VoLTE till och med användas tillsammans med en teknik som brukar kallas Wi-Fi-samtal. Eftersom samtalen i praktiken kan skickas som data över Internet kan telefonen sömlöst flytta från en teleoperatörs nät till ett Wi-Fi-nät, utan avbrott. Tillsammans kan de två teknikerna förbättra täckningen för användare utan att de behöver tänka på det eller få avbrott när nätet byts ut.

Inte hos alla operatörer, än

Operatörer med VoLTE

– Telia

– Halebop

– Tele2

– Tre

VoLTE är inte en särskilt ny teknik. Svenska nät har utvecklats för att ge stöd för tekniken under de senaste fem åren. Telekomteknik utvecklas dock långsamt. Det är förklaringen till att det är först nu den börjar hitta ut till konsumenter. Flera stora teleoperatörer har lanserat tekniken men alla har inte hunnit ut ännu.

Mobiler med VoLTE-stöd

– Apple iPhone 6/6 Plus, 6S/6S Plus, 7/7 Plus, 8/8 Plus, X, SE

– Samsung Galaxy S6/S6 Edge, S7/S7 Edge, S8/S8+, Note 8, A3 (2017), A5 (2017), A8 (2018)

– Sony Xperia Z5, Z5 Compact, Z5 Premium, X, X Compact, X Performance, XZ, XZ Premium, XZs, XZ1, XZ1 Compact, XA2, L2

– Huawei P10, P10 Plus, P10 Lite, Honor 9, Mate 9, Mate 10 Pro

Inte heller alla mobiler har stöd tekniken. Listan över telefoner med stöd växer nästan för var dag men vissa tillverkare har varit bättre än andra och det är långt i från alla som har stöd. Orsaken är att vissa tillverkare inte har ordnat mjukvaran men också att vissa telefoner helt enkelt saknar stöd i sin hårdvara. Med till exempel Qualcomms senaste chipsets finns det dock ett brett stöd för VoLTE så att även telefoner som kostar under 3 000 kronor kan använda tekniken.

För att använda VoLTE krävs alltså både stöd från operatörer och telefoner. För att utnyttja flera av teknikens fördelar krävs dock inte stöd på mottagarens sida. Det betyder att du kan ringa samtal till någon med en gammal mobil och ändå använda 4G-nätet. För att ta del av teknikens fördelar relaterade till ljudkvalitet krävs dock fortfarande stöd på båda ändarna.

”4G” i statusfältet

Om du har en telefon som har stöd för VoLTE behöver du se till att funktionen är aktiverad bland din telefons inställningar (den ligger ofta under ”Mobilt nätverk” eller liknande). Om du har en teleoperatör som har stöd ska det sedan bara vara att ringa för att börja använda den. För att se om VoLTE fungerar kan du kolla i din telefons statusfält. Om det står ”4G” under ett röstsamtal använder du VoLTE.

VoLTE är en av ett 20-tal olika egenskaper som vi utvärderar i Abonnemangsguiden. Där kan du hitta Sveriges bästa och billigaste abonnemang.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

5 KOMMENTARER

 1. Telenor är verkligen efter i utvecklingen. Dom har aktiverat Rcs, Volte och WiFi – calling i Norge men inte i Sverige. Om dom planerar att göra den här tekniken exclusive till dyra abonnemang så ska man kunna använda root för att aktivera dessa funktioner.

  • Ja, de har ju inte kommit så långt i Sverige tyvärr.
   Det känns osannolikt att de kommer bli premium-funktioner. Vi får se.

 2. test koden för att prova detta funkar på xiaomi mobiler är följande
  * # * # 86583 # * # *
  VoLTE carrier check was disabled

  * # * # 869434 # * # *
  Vowifi carrier check was disabled

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =