Telenor blir i dag den sista stora operatörerna i Sverige att aktivera stöd för VoLTE och passar samtidigt på att aktivera Wi-Fi-samtal. De nya teknikerna ger användare bättre täckning, högre samtalskvalitet och mer stabila samtal. Tekniken är däremot fortfarande inte aktiverad för Telenors budgetoperatör, Vimla.

Sist med VoLTE

Både Telia och Tre har haft fullt stöd för Wi-Fi-samtal och VoLTE sedan förra året. Tele2 har också stöd för VoLTE men har inte aktiverat Wi-Fi-samtal ännu. När Telenor nu aktiverar sitt VoLTE-stöd är de med andra ord den sista stora operatören som ger stöd åt tekniken. Telenor meddelar på sin hemsida att stödet till en början har aktiverats för alla abonnenter som använder operatörens Frihet-abonnemang. De skriver också att fler abonnemang kommer få funktionen under våren 2018.

VoLTE tar röstsamtal till nutiden – vad är det?

För att VoLTE ska fungera krävs stöd från både operatören och användarens telefon. Det betyder alltså att många Telenor-kunder inte nödvändigtvis kan utnyttja det nya stödet, även efter den har aktiverats. För de konsumenter som har ett Frihet-abonnemang och en telefon med stöd ska i alla fall tjänsten nu fungera automatiskt. Likt alla andra teleoperatör gör inte heller Telenor någon skillnad på traditionella samtal och Wi-Fi- eller VoLTE-samtal. Det betyder att de räknas som vanliga samtal och att de inte räknas mot abonnemangets surfpott, trots att de är helt IP-baserade.

Efter dagens nyhet erbjuder Telenors abonnemang nu de flesta tekniska nymodigheterna. Telia är dock fortfarande ensamma om att erbjuda stöd för RCS, som låter användare skicka SMS med moderna funktioner som kan konkurrera med flera moderna digitala meddelandetjänster.

Uppdateringar i Abonnemangsguiden

Vi på Surfa har givetvis uppdaterat Abonnemangsguiden för att reflektera nyheten i Telenors abonnemang. Det utökade teknikstödet gav Telenors abonnemang lite högre betyg. På grund av relativt höga priser har Telenor dock fortfarande svårt att konkurrera i många kategorier. I nuläget har Telenor en utmärkelse i en kategori, Bäst för resenären 100 GB. Det är visserligen också en utmärkelse som ingen annan teleoperatör konkurrerar inom. Ta en titt i Abonnemangsguiden för att hitta Sveriges bästa och billigaste abonnemang.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × fem =