Post- och telestyrelsen släpper i dag sin rapport om den svenska bredband- och telefonimarknaden för 2020. Den visar på en snabb uppgång av mobilsurfande i Sverige. Genomsnitts-abonnemanget surfar nu nästan 10 GB per månad, en ökning med 25 procent.

Mer mobilsurfande 2020

Den stora rapporten från PTS redovisar allt från antalet ringda samtal och minuter till SMS och surfande. Rapporten innehåller inga stora överraskningar. Antalet skickade SMS fortsatte att sjunka under 2020, antal samtalsminuter var närmast oförändrade och intäkterna till teleoperatörer fortsatte sjunka. Mobil datatrafik ökade däremot stadigt, snabbare än tidigare år. För privata abonnemang ligger den genomsnittliga dataanvändningen 25 procent högre än under 2019. Året innan var ökningen knappt 19 procent. Det betyder att en genomsnittlig privat mobilanvändare nu surfar i genomsnitt 9,6 GB per månad.

En betydande del av den ökade dataförbrukningen kommer från mobila bredband. Mobila bredband står fortfarande för en minoritet av den totala förbrukningen men den ökade med mer än 50 procent på ett år. Ett genomsnittligt mobilt bredbandsabonnemang förbrukar nu 55 GB data per månad.

Tre tar andelar

När det gäller svenska teleoperatörers marknadsandelar, fortsätter trenden. Telia fortsätter att tappa men är fortfarande den största teleoperatören, med 34,6 procent av marknaden. Tele2 och Telenor har närmast oförändrade marknadsandelar medan Tre fortsätter att växa, samtidigt som de fortfarande är Sveriges minsta nätägande teleoperatör.

Rapporten inkluderar den första betydande statistiken om svenska 5G-nät. Tele2 och Tre har rapporterat om 5G-trafik i sina respektive nät. Utan komplett data från alla operatörer är det omöjligt att veta exakt hur mycket 5G-teknik som används av svenskar. Den redovisade 5G-trafiken är i alla fall 0,14 procent av den totala datatrafiken. Med en marknadsandel strax under 50 procent mellan Tre och Tele2, är det rimligt att tro att den verkliga 5G-trafiken i svenska nät inte var större än 0,3 procent under 2020.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × två =