AMD bjöd upp till en redig processorfest vid Computex 2024. Bland annat nya ”Ryzen AI 300”-serien för laptops. Processorer som AMD ämnar att ta sig an alla andra aktörer på den bärbara marknaden med.

Eftersom precis allting måste ha ”AI” i sig idag och marknadsföra med förkortningen klistrad precis överallt har AMD valt att ta i med hårdhandskarna. Processorserien för tidigare var känd som Strix Point har nu döpts om till ”Ryzen AI 300” och avtäckts officiellt.

De nya processorerna är tydligen AMD:s tredje generation av AI-processorer. Här har man gjort sig av med bestämda TDP-värden för att inte behöva använda U/H/HS-suffix på enheterna. Istället blir det upp till datortillverkare att själva bestämma hur mycket de vill att kretsarna ska dra. Mellan 15 och 54 W det vill säga.

Vi sen Zen 5-arkitekturen för processorkärnorna. RDNA 3,5 för grafikkretsarna och XDNA 2 för NPU-enheterna. Det är NPU-enheterna som står för de extra hästkrafterna när det kommer till AI-belastningar. AMD tycker att deras NPU-enheter är så pass bra då att man valt att döpa om sina processorer helt och hållet.

AMD menar alltså att deras nya processorer ska springa förbi Apple M4, Intel Lunar lake och nya Qualcomm Snapdragon Elite X när det kommer till ”TOPS”. Alltså det man mäter en NPU:s prestanda i. AMD hävdar till och med att deras nya processorer är nästan dubbelt så snabba i 3D-rendering i Blender än Apple M3.

Hur väl dessa processorer faktiskt presterar återstår att se. Enligt AMD ska Ryzen AI 300-serien börja dyka upp i laptops under juli månad med över 100 laptop-modeller från olika tillverkare.

 

Bilder: Wccftech.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 11 =