Google har bekräftat sina planer för marknadsföringen kring den kommande versionen av Android, tidigare kallad Android Q. Android 10 blir namnet på den nya versionen som officiellt avslutar en tradition av att namnge Android-versioner efter sötsaker.

Enklare och tydligare

Google presenterar det nya namnet för den kommande versionen av Android tillsammans med ett flertal andra mindre nyheter. Android får till exempel en ny logga. Den tidigare varmt ljusgröna textloggan blir lite smalare, lite högre och helt svart. Den klassiska Android-figuren blir en del av loggan där vi får se den övre halvan i en ny kallare grön färg som lutar mer åt turkos än tidigare.

Förklaringen till att Google lämnar sötsaker bakom sig sägs vara ett försök att vara mer inkluderande. Sameer Samat, produktchef för Android, sa till The Verge att varje tidigare namn alltid har exkluderat någon del av världen. Det har till exempel varit på grund av svårigheter i uttal eller att vissa sötsaker helt enkelt inte ens finns i vissa delar av världen. Ett tal ska inte ha samma problem. Förändringen av loggan ska bland annat vara motiverad av att den gamla har varit svår att läsa i små format. En svart logga ska dessutom passa bättre i fler sammanhang. Svarta loggor är dock inte helt nytt för Android, som bland annat använt en svart eller vit logga i bootskärmen för många Android-smartphones i flera år.

Naturligt steg

Exakt vilket teckensnitt Android använder är det troligen inte så många som bryr sig om. Vad den senaste versionen kallas har större relevans. Att kalla en Android-version efter ett nummer är också ett ganska naturligt steg eftersom alla Android-versioner också har haft versionsummer och eftersom konkurrenter så som iOS använder siffror som versionsnamn. 

Android 10 väntas lanseras senast nästa vecka. Det inkluderar bland annat ett nytt navigationssystem, nya system för att hantera behörigheter, nya lägen för att minska notiser och andra störningar från mobilen och mycket mer. Som vanligt kommer Android 10 sannolikt först att lanseras för Googles mobiler. Därefter släpps det till andra tillverkares mobiler i varierande tempo de efterföljande cirka 12-18 månaderna.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − 6 =