Googles senaste version av sitt mobila operativsystem heter Android 6 Marshmallow. Det nya operativsystemet introducerar flera osynliga och väl synliga nyheter till världens mest populära operativsystem. Under den kommande månaden kommer uppdateringar för Sony, Motorola, LG och Samsung troligen nå många svenska smartphoneanvändare. För några av er har uppdateringen kanske redan kommit fram men nu börjar den breda lanseringen av operativsystemet närma sig.

marshmallowNu till den stora frågan: om du kan, borde du uppdatera eller inte? Svaret på frågan är ganska enkelt. Ja, uppdatera! Android Marshmallow innehåller en lång rad nya funktioner och förbättringar som gör din telefon bättre. Här är en lista med några av våra favoritnyheter i Android Marshmallow:

Doze – din telefon går ner i ett djupare sömnläge när den inte används, vilket kan ge din telefon längre batteritid.

MicroSD-kort – Nu har Android bredare stöd för microSD-kort så att lagring på vad vi brukar kalla externa lagringsutrymmen fungerar på samma sätt som interna lagringsutrymmen, utan de tidigare begränsningarna.

Fingeravtrycksläsare – Android har nu officiellt stöd för fingeravtrycksläsare som kan användas i appar för att genomföra betalningar eller låsa upp säkra appar.

App-backup – Data från appar kan säkerhetskopieras och laddas ner när du skaffar en ny telefon så att du inte behöver ställa in alla inställningar varje gång.

Behörigheter – Android fungerar nu på samma sätt som iOS när det gäller appars behörigheter. Nu kan du bestämma vilka behörigheter som en app får och inte får. Du kan alltid gå till inställningarna och ändra behörigheterna för alla installerade appar så att du har koll på vilka appar som exempelvis har tillgång till dina kontakter.

app_behorighetMånga fler uppdateringar

Utöver de många nya funktionerna kommer flera smartphonetillverkare också börja skicka ut månatliga säkerhetsuppdateringar till sina Android Marshmallow-telefoner. Detta betyder att du troligen kommer att få fler mindre uppdateringar till din telefon i framtiden och att din smartphone förhoppningsvis kommer att bli säkrare tack vare det.

Många smartphones kommer som nämnt att uppdateras till Android Marshmallow inom kort. Telefoner så som Motorola Moto X Play har redan fått sin svenska uppdatering och uppdateringar för bland andra Samsung Galaxy S6-serien, LG G4 och Sony Xperia Z5 väntas lanseras inom kort. Vi vet inga exakta lanseringsdatum för alla modellers uppdateringar men de flesta bör få sina svenska uppdateringar under februari månad.

Alla Android-smartphones kommer inte att uppdateras till Marshmallow. Generellt sett uppdateras endast den senaste eller de två senaste modellerna i tillverkares produktserier. Men om du har en ny telefon, särskilt om det är en lite dyrare modell, kan du vara ganska säker på att en uppdatering är på väg.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Själv sitter man med en Samsung S5 Mini. Väntar fortfarande på Lollipop. Enligt Samsungs hemsida så ska den vara på gång. Men så har det stått länge nu. :/

    • Ja, det är ett tråkigt faktum att många lite billigare modeller ofta ignoreras eller nedprioriteras av tillverkarna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × 4 =