I går avslöjade Google de första detaljerna kring nästa version av Android. Android O har ett bra tag kvar till lansering men vi vet redan en hel del om det nya operativsystemet. Nu sammanfattar vi allt som presenterats och allt vi vet.

Android O är alltså uppföljaren till Android Nougat. Vi vet inte vad Android O:s slutgiltiga namn är och vi vet inte heller vilket versionsnummer det kommer att få. Vi vet dock att Google har släppt en förhandsvisning av operativsystemet för apputvecklare. Android O Developer Preview kan installeras på Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player och på Googles Android-drivna Pixel-enheter. Det går dock bara att installera det genom att först rensa dem helt.

Ett halvår kvar

Developer Preview-versionen av Android O är inte tänkt att användas av vanliga användare. En lite mer användarvänlig version av operativsystemet väntas lanseras under sommaren, som en del av Googles Android Beta-program. Även den kommande versionen av operativsystemet kommer dock inte vara helt färdigställd. Google säger att de förväntar sig vara färdiga med Android O under årets tredje kvartal, som sträcker sig från juli till september månad.

Google har redan presenterat ett fåtal nyheter för operativsystemet. De nyheter som är officiella i nuläget är dock troligen bara en bråkdel av de slutgiltiga nyheterna. Vissa nyheter som presenteras i dag kommer inte heller nödvändigtvis inkluderas i den slutgiltiga versionen.

De stora nyheterna

Bättre Bluetooth-ljud – Android O har stöd för ett Sony-utvecklat Bluetooth-protokoll kallat LDAC. LDAC finns redan i många Sony-telefoner men kommer alltså inkluderas kostnadsfritt i Android O. Tekniken kräver stöd från både telefoner och Bluetooth-enheter. I nuläget finns det bara ett fåtal Sony-hörlurar som har officiellt stöd. Det kan dock tänkas förändras när det får stöd i Android.

Notiser – Med Android O kan användare bättre styra vilka typer av notiser som skickas av appar. Användare kan inte bara blockera notiser från specifika appar utan till och med blockera olika typer av notiser från en och samma app.

Autofyll – Appar så som lösenordshanterare har ett nytt sätt att automatiskt fylla i lösenordsfält och andra textfält i Android O. Med den nya versionen av operativsystemet finns det ett officiellt sätt att autofylla textfält som förhoppningsvis kan göra lösenordshanterare ännu enklare att använda med Android.

Ikoner – I Android O kan apputvecklare skapa anpassningsbara ikoner som anpassar sig utifrån hur appikoner presenteras på olika telefoner. På det sättet är tanken att alla appikoner ska se bra ut på telefoner som har fyrkantiga ikoner och på telefoner som har runda appikoner.

Fler färger – Det nya operativsystemet har stöd för fler färger. Nya skärmar kan utnyttja stödet för att exempelvis visa bilder och filmer som fångats i bioformatet DCI-P3

Wi-Fi Aware – Med stöd för en ny typ av Wi-Fi-teknik ska användare kunna få notiser och information från platser eller sevärdheter i närheten, utan att behöva koppla upp enheten till ett Wi-Fi-nätverk.

Energieffektivitet – I Android O lägger Google stor vikt vid batteritid. Operativsystemet ska vara hårdare mot appar som körs i bakgrunden för att minska bakgrundsappars påverkan på Android-telefoners batteritid.

Android O kommer alltså att lanseras i sensommar eller tidig höst. Då släpps operativsystemet till Googles telefoner och koden blir tillgänglig för andra smartphonetillverkare. Telefoner som inte har utvecklats av Google väntas uppdateras under slutet av 2017 eller början av 2018, baserat på tidigare lanseringsscheman.

Källa: Android Developers

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju − 5 =