På den globala smartphonemarknaden är det ett stort operativsystem som dominerar. Android används av runt 80 procent av alla smartphones runt om i världen. Androids största konkurrent är Apples iOS men det finns ingen riktig konkurrent utöver det. Under de senaste åren har dock webbläsarutvecklaren Mozilla försökt ta sig in på marknaden med ett eget kostnadsfritt operativsystem kallat Firefox OS.

Personal slutar i maj

I dag bekräftar Mozilla att utvecklingen av Firefox OS kommer att upphöra efter lanseringen av version 2.6, att nya Android-baserade appar inte längre kan läggas till i appbutiken efter mars månad och att all personal kommer att sluta jobba med projektet efter maj månad. Detta betyder i praktiken att det troligen inte kommer att introduceras några nya Firefox OS-smartphones och att existerande telefoner inte kommer att mottaga fler uppdateringar efter version 2.6.

firefoxOS_2För konsumenter betyder dagens besked att en potentiell konkurrent till Android försvinner från marknaden. Eftersom konkurrens generellt leder till ökad utveckling på grund av ökad press på marknaden betyder det att en potentiell konkurrensmöjlighet just har försvunnit från smartphonemarknaden.

Fortsätter utvecklas för andra produkter

Även om Firefox OS för smartphones kommer att dö ut planerar Mozilla att fortsätta utveckla operativsystemet för andra typer av enheter. Panasonic bekräftade bland annat under början av januari att deras nya TV-apparater kommer att drivas av systemet. Men någon utveckling av mobilsystemet kan vi inte förvänta oss i framtiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =