Mobilt BankID har blivit ett populärt sätt att skriva under handlingar, logga in på tjänster och godkänna betalningar på nätet. Sedan en tid tillbaka kan användare av Mobil BankID använda sig av sitt fingeravtryck för att bekräfta sin identitet, istället för att till exempel använda en åttasiffrig kod. Funktionen fungerar bara med iOS i nuläget men med officiellt stöd för fingeravtryck inbyggt i den senaste versionen av Android är det inte omöjligt att vi får se funktionen nå Android-användare av Mobilt BankID i framtiden.

Tre klick bort

För dig som har en iPhone eller iPad är det ganska enkelt att aktivera verifiering med TouchID. Gå bara in i BankID-appen, klicka på Inställningar längst ner till vänster, klicka sedan på ”Aktivera TouchID för BankID”, läs igenom och bekräfta villkoren och godkänn med koden för ditt BankID.

Här ser du alla steg processen i bilder.

Säkerhet med fingeravtryck

Det bör noteras att TouchID fungerar för alla fingeravtryck som har registrerats på din telefon. Det betyder att om någon annan person har registrerat sitt fingeravtryck på din iOS-enhet kan den personen också bekräfta din identitet i Mobilt BankID om du har aktiverat TouchID-funktionen. Det går även att diskutera hur säkra fingeravtryck verkligen är. Fingeravtryck hanteras på ett säkert sätt i iOS-enheter men om någon verkligen skulle vilja finns det sätt att exempelvis lyfta fingeravtryck från ytor. Fingeravtryck är med andra ord säkra men inte nödvändigtvis lika säkra som en lång kod som endast du känner till.

Om du har aktiverat TouchID-funktionen men vill stänga av den igen klickar du på Inställningar i Mobilt BankID-appen och sedan på ”Stäng av TouchID för BankID”.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

 1. Tror det saknas ett ord 🙂

  Fingeravtryck är med andra ord säkra men inte nödvändigtvis lika säkra som en lång som endast du känner till.

  • Tack Erik!
   Du har rätt. Det var inte tänkt som en fyll-i-tomrummet-tävling. 🙂
   Jag har fixat det. ”Kod” ska det givetvis stå. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =