Inför lanseringen av Huawei P40-serien, som väntas under våren, verkar Huawei jobba intensivt med att få ihop de appar som krävs för en svensk lansering. Nu kommer en av de viktigaste svenska apparna till AppGallery: BankID.

En avsaknad app mindre

Eftersom Huawei inte längre kan samarbeta med Google, efter handelsstopp mellan Huawei och amerikanska bolag, kan inte framtida Huawei-telefoner få tillgång till Google Play Butik. Det betyder också att den saknar tillgång till appar så som Facebook, Netflix, Instagram, Spotify, Swish och BankID. Huawei har därför utlovat stora summor för apputvecklare som vill utveckla och publicera sina appar i företagets egen appbutik, AppGallery. ”Inom kort” blir alltså BankID en av de första svenska apparna som blir tillgänglig genom AppGallery.

Kräver stor satsning

Enligt Huawei finns det 20 personer i Norden som jobbar med ”lokala partnerskap och utveckling av apperbjudandet på den nordiska marknaden”. Det är personer som lär behövas och Huawei har mycket riktigt planer på att dubblera det antalet under början av detta året. Det stora antalet personer krävs sannolikt dels för att övertyga utvecklare att distribuera i och hantera ytterligare en appbutik. Det lär dessutom krävas för att uppmana utvecklare att anpassa sina appar för Huawei. Eftersom Huawei inte kan använda Google Play Tjänster i sina kommande telefoner, behöver appar som använder delar av Googles tjänster också kodas om. Faktumet att BankID är en relativt enkel app talar också för att det sannolikt krävs utvecklingsarbete för att lansera appar till AppGallery.

Huawei har tidigare bekräftat att P40-serien kommer att presenteras på ett event i Paris i slutet av mars. Då lär vi få se mer om hur Huawei planerar att lansera en Android-telefon i Europa och Sverige som saknar stöd från Google.

Källa: Huawei

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here