2019 har varit ett tufft år för Huawei. Efter handelsstopp med amerikanska bolag har företaget inte kunnat lansera ett nytt flaggskepp i Sverige. Nu bekräftar företagets VD att Huawei P40 kommer att lanseras i mars 2020 men att Google kommer att fortsätta exkluderas.

Siktar på ”klassisk” lansering

Det var under en presskonferens i Kina nyligen som Huaweis konsument-VD Richard Yu bekräftade till journalister att Huawei P40 kommer att presenteras under ett evenemang i Paris i slutet av mars 2020. Bekräftelsen kommer tillsammans med en bekräftelse på att Huawei inte har planer på att inkludera mjukvara från Google. Huawei verkar med andra ord inte ha några förhoppningar om att handelsstoppet kommer att avbrytas. Istället säger Yu att P40 kommer att inkludera Android 10 med EMUI 10 och företagets egen Huawei Mobile Services, som ersätter Google Play Services.

Huawei P30 Pro är Huaweis senaste flaggskepp. Det presenterades i mars 2019.

Yu bekräftade dessutom att Huawei har planer på att distribuera telefonen genom ”klassiska kanaler, operatörer och återförsäljare”. Det är svårt att veta exakt vad det betyder men det får det åtminstone att låta som att Huawei har planer på att genomföra en betydligt bredare lansering än vad de gjorde Mate 30 Pro, som i princip endast lanserades i Kina.

App-problem för Huawei P40?

En sökning efter Swish i AppGallery ger fem helt orelaterade resultat.

Om Huawei P40 skulle lanseras i Sverige kan den mycket väl bli den första Android-mobilen från Huawei i Sverige utan Googles tjänster. Den blir då också den första flaggskeppsmobilen från företaget sedan Huawei P30/P30 Pro som lanserades ett år tidigare. Under hösten 2019 har Huawei Sverige lanserat ett fåtal modeller för att hålla uppe intresse kring varumärket. Huawei Nova 5T lanserades till exempel i november i Sverige. Den hade fått Google-certifiering innan handelsproblemen och var tänkt för andra europeiska marknader.

För en kommande lansering av P40-serien har Huawei flera stora problem att lösa. I Sverige är det största problemet den stora bristen på avgörande appar. Huawei AppGallery, som ska ersätta Google Play Butik, finns redan i Huawei-telefoner. Appbutiken saknar dock fortfarande appar så som BankID, Swish, Facebook, Spotify och Netflix.

Källa: Frandroid

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here