I går släpptes iOS 10.3. Den senaste uppdatering för iPhone och iPad inkluderar ett flertal intressanta nyheter så: ny design i Inställningar med större fokus på användarkonton, små förändringar i många förinstallerade appar, väderintegrering i Kartor-appen och en ny Find my AirPods-funktion som hjälper användare att hitta sina borttappade trådlösa Apple-hörlurar. Den största uppgraderingen är dock helt osynlig.

Säkrare, snabbare, bättre

Sedan iPhone lanserades för 10 år sen har alla iPhones använt samma grundläggande teknik för att lagra filer. HFS+, som först skapades på slutet av 90-talet, har varit tekniken som använts av både iPhones och Mac-datorer i mer än ett årtionde. Med iOS 10.3 förändras det. Apple introducerar ett helt nytt filsystem som kallas APFS. APFS är en teknik som bestämmer hur filer ska sparas på iPhones interna lagringsutrymme. Tekniken är helt transparent för användare men den har stor betydelse för hur iPhones fungerar i dag och i framtiden.

En av de största praktiska fördelarna med APFS är filsystemets fokus på säkerhet och snabbhet. APFS prioriterar system- och appfiler för att se till att din telefon fungerar bättre och snabbare. Besparingarna är inte stora men många bäckar små… En av många delar av operativsystemet som blir snabbare med APFS är funktionen för att visa filer eller mappars storlek. Det blir alltså snabbare att exempelvis få en överblick över vad som tar plats på din iPhone än tidigare.

Det finns många andra fördelar med APFS. Tack vare nya sätt att skriva och kopiera data ska till exempel iPhones nu vara mer pålitliga och mindre benägna att stöta på allvarliga problem om de kraschar.

Säkerhetskopiera först

Sammanfattningsvis är APFS en av de minst synliga uppdateringarna av iOS som ändå är en av de mest långsiktigt betydelsefulla. Den stora uppdateringen betyder också att det är en extra bra idé att säkerhetskopiera din iPhone innan du uppdaterar. Det gör du med iCloud under Inställningar eller via en dator med iTunes.

Ett dygn efter uppdateringens lansering finns det inga rapporter om stora eller vanligt förekommande problem med uppdateringen men det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra vid alla uppdateringar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =