Apple kommer att ge stöd för RCS i iOS under 2024. Det bekräftar nu företaget. Tekniken som är tänkt att ersätta SMS har varit en stor satsning av Google för Android sedan 2016. I framtiden ska Android- och iOS-användare kunna skicka högupplösta bilder och videos till varandra, få skrivindikatorer, läsarkvitton med mera.

RCS är en branschstandard som först lanserades 2008. Tekniken fick stöd av Samsung år 2012 och har funnits brett tillgängligt i Android sedan 2019. Nu bekräftar alltså Apple att tekniken kommer till iPhone och iOS under 2024. Apple kommer att implementera standarden utifrån de rekommendationer som är specificerade av GSMA, som skapat och underhåller standarden. Det betyder att iOS ska erbjuda full kompatibilitet med andra RCS-klienter på såväl Android som andra plattformar. Det kan på sikt ge tillgång till följande funktioner mellan Android och iOS.

  • Läsarkvitto
  • Indikator som visar när en person börjar skriva ett meddelande
  • Möjlighet att skicka bilder, filmer och andra filer som är fem gånger större än MMS
  • Gruppchatter
  • Reaktioner
  • Möjlighet att skicka platsinformation
  • Möjlighet att skicka kontakter
  • Videosamtal med skärmdelning och delning av filer, bilder och liknande

Det är inte säkert att alla funktioner kommer att vara tillgängliga till en början. En sak som inte ingår i standarden är kryptering. Google har utvecklat och implementerat kryptering för RCS på Android och har lobbat för att tekniken ska inkluderas i standarden. Kryptering är inte på plats i standarden just nu men även Apple säger att de ska arbeta för att RCS ska få officiellt stöd i framtiden.

RCS är tekniken som vill återuppliva SMS

Förberedelse för Digital Markets Act?

Apples stöd för RCS tros komma som ett svar på EUs Digital Markets Act, som kräver tredjeparts-tillgång till stora digitala plattformar. Huruvida iMessage är en tillräckligt stor plattform för att omfattas av lagstiftningen, diskuteras fortfarande mellan Europeiska Kommissionen och Apple. Det ska fattas ett beslut om den frågan senast i februari 2024. Stöd för RCS är å andra sidan inte nödvändigtvis ett sätt för Apple att möta lagstiftningen och ge tredje part tillgång till iMessage, åtminstone inte initialt. Apple har nämligen bekräftat att RCS och iMessage kommer att behandlas som två olika plattformar. RCS-meddelanden kommer att visas i gröna chattbubblor, i likhet med SMS. Det är alltså inte säkert att Apples satsning på RCS är tillräcklig för att göra EU nöjda i framtiden. Med det sagt skulle RCS-tekniken kunna utnyttjas som en lösning, om Apple skulle vilja det i framtiden.

Det är oklart när RCS ska rulla ut till användare av iPhone men Digital Markets Act kan som tidigast kräva åtgärder från Apple i förhållande till iMessage från och med augusti 2024.

Källor: The Verge, Engadget

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + elva =