SMS har varit en av de mest populära kommunikationsmetoderna i flera årtionden. Tekniken som började användas på tidigt 1990-tal blev snabbt ett populärt globalt verktyg för att kommunicera mobilt med text. I dag finns tekniken kvar och tillåter alla som har en mobiltelefon att skicka meddelanden till nästan vem som helst. Internet-baserade tjänster så som WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat och många andra har dock börjat ta över och den gamla standarden har fått hård konkurrens. En ny standard kallad RCS vill ändra på det.

SMS har svårt att konkurrera

Tjänster så som WhatsApp har blivit populära av ett flertal olika anledningar. I vissa länder kostar SMS fortfarande mycket att skicka. Meddelandetjänster kan då vara ett bra sätt för konsumenter att betala mindre för sin kommunikation. I andra länder är det meddelandetjänsternas många funktioner som gjort dem populära. Varken SMS eller MMS kan konkurrera med de moderna tjänsternas snabbhet och enkelhet.

RCS kan beskrivas som en ny och modern version av SMS som låter användare utnyttja moderna tjänsters många funktioner. RCS undviker dock många av Internet-tjänsternas problem.

En av SMS nyckel till framgång har varit att tekniken har varit universell och att den inte styrts av något individuellt företag. Det har gjort det möjligt för alla SMS-användare i hela världen, oberoende på mobiltillverkare eller teleoperatör, att ta emot meddelanden från vänner och familj. Med moderna kommunikationstjänster så som Facebook Messsenger måste alla som vill skicka eller ta emot ett meddelande godkänna ett företags användarvillkor. Dessa villkor kan i vissa fall tillåta företag att utnyttjar användares uppgifter och meddelanden för att tjäna pengar. Dagens moderna chatt-tjänster tar användare från ett väl fungerande och universellt system till ett flertal segmenterade och inlåsta system.

Många moderna funktioner

De moderna tjänsterna har dock mycket att erbjuda. Det är här RCS kommer in. RCS har alla fördelar som SMS har men ger ändå användare ett flertal nya och moderna funktioner. Bland annat:

  • Läsarkvitto
  • Indikator som visar när en person börjar skriva ett meddelande
  • Möjlighet att skicka bilder, filmer och andra filer som är fem gånger större än MMS
  • Gruppchatter
  • Möjlighet att skicka platsinformation
  • Möjlighet att skicka kontakter
  • Videosamtal med skärmdelning och delning av filer, bilder och liknande
  • … och mycket mer
RCS
Ett exempel på en gruppchatt som använder RCS. Foto: Google

Alla är inte med på tåget

RCS finns redan som en tjänst i 18 länder runt om i världen, bland annat i USA, Storbritannien, Tyskland, Ryssland, Spanien och Indien. I många länder marknadsförs tjänsten under namnet ”joyn”.

Under nästa år lanseras version 2.0 av RCS i ett paraply av funktioner som kallas Universal Profile, UP. Universal Profile har officiellt stöd från många tillverkare så som Asus, HTC, Samsung, ZTE, Lenovo, Google och Microsoft. Många teleoperatörer har också utryckt stöd för den framtida satsningen. Bland andra Tele2, Telenor och Telia är med på listan. I nuläget finns det dock inget stöd för RCS i Sverige och ett stort inflytelserikt företag har fortfarande inte visat stöd: Apple. Även om tekniken verkar lovande och kan vara viktig för SMS i framtiden kan ingen säga med säkerhet att RCS verkligen kan slå igenom.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

4 KOMMENTARER

  1. Om du vill ha en decentraliserad snabbmeddelandetjänst baserad på öppen källkod och borde du ta en titt på Jabber.

    • Ja, XMPP är riktigt intressant. 🙂 Google satsade ju på det för ett bra tag sen men i nuläget känner jag tyvärr inte till någon större spelare som har stöd för den standarden. För att en meddelandeteknik ska vara praktisk för den stora allmänheten behöver den ju ha stöd i alla telefoner och vara enkel att använda. Jag kan tyvärr inte se att Jabber har en sådan framtid.

      • Stödet för Jabber är stort och brett och det är ju en av fördelarna med Jabber – att det är ett öppet och standardiserat protokoll som alla kan göra sin egna klienter till. Vilket innebär att att vi ha native klienter som fungerar väldigt bra på just din plattform.

        Till Android finns Conversations, till Ios finns Monal, till Windows och Linux finns Pidgin och till Mac OS X har jag faktiskt ingen koll, förut var det ju Adium som gällde iallafall.

        • Ja, det har du rätt i. Det finns brett stöd för Jabber. För att en stor skara människor ska använda det behövs dock inbyggt stöd i operativsystemet. Alla är inte villiga att installera en extra app för att kommunicera. Det är ju faktumet att det är inbyggt i alla telefoner som gör SMS så bra och universellt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 7 =