Apple iPhone 12, med familj, presenteras i dag som årets nya flaggseppslansering. Denna gången lanseras fler nya modeller än vanligt. iPhone 12 mini lanseras som en helt ny modell med en mindre skärm. Samtidigt får Pro-modellen en ordentlig uppgradering med nya och större skärmar.

iPhone 12 med 5G och ny design

Apple iPhone 12 ersätter iPhone 11 och bland nyheterna finns en ny processor byggd på mer effektiv 5 nanometer-teknik samt ett nytt modem med stöd för 5G-teknik. Modemet erbjuder stöd för sub6-teknik. Den nya processorn som driver alla iPhone 12-modeller kallas Apple A14 Bionic och sägs erbjuda upp till 50 procent högre prestanda än de mest kraftfulla konkurrenterna.

En stor nyhet för årets modell är en ny bildskärm. Uppgraderingen är stor när Apple går från LCD-teknik till AMOLED. Skärmens upplösning är dessutom uppgraderad med dubbelt så många upplösning, med en ny upplösning på 1 170 x 2 532. Skärmen skyddas också av ett nytt glas som kallas Ceramic Shield, som Apple påstår är fyra gånger starkare mot fallskador.

En annan nyhet är designen. Den nya modellen har en kantigare design med platta metallsidor som möter de platta glassidorna. Trots att skärmen är oförändrad med en storlek på 6,1 tum, är iPhone 12 lite mindre än sin föregångare. Den ska vara 11 procent smalare och 15 procent mindre, i volym.

En självklar nyhet i en ny serie av iPhones är givetvis kameran. Den uppgraderas även i år. Huvudkameran har en snabbare f/1,6-bländare som ska förbättra prestanda i mörka miljöer. Kameran har också ny optik med sju element för bättre skärpa.

iPhone 12 kommer också med ett nytt system för trådlös laddning som Apple kallar MagSafe, precis som den tidigare kontaktladdaren för Apples MacBook-serie. Den nya funktionen inkluderar inbyggda magneter som är kompatibla med skal och trådlös laddare som kan fästas magnetiskt på baksidan av telefonen.

Kompakta iPhone 12 mini

Bredvid iPhone 12 presenteras en ny och betydligt mindre modell kallad iPhone 12 mini. Den har samma grundläggande design som sitt större syskon men har ett betydligt mindre format. Istället för en 5,8 tum skärm, har den en 5,4 tum skärm. Storleken är en av relativt få skillnader. Batteriet är rimligtvis mindre men skärmen ska erbjuda samma pixeltäthet, kameran ska vara identisk och samma gäller processorn och stöd för 5G.

iPhone 12 Pro får ny 3D-kamera

Pro-serien fortsätter i år med samma typ av designförändring som de enklare iPhone 12-modellerna. Istället för att göra yttermåtten mindre väljer Apple dock att göra skärmarna större. Det ger iPhone 12 Pro en 6,1 tum skärm och iPhone 12 Pro Max med en 6,7 tum skärm.

En väntad nyhet är en mer avancerad kamera. Utöver förbättringar i de vanliga kamerorna, introducerar Apple LiDAR-teknik till iPhone. Tekniken som redan är tillgänglig i iPad Pro, kan skapa en relativt exakt 3D-bild av vad som finns framför kameran. Detta kan användas i till exempel AR-applikationer för att skapa mer exakta och trovärdiga animationer. Det kan till exempel förbättra den Mätverktyg-app som redan finns i äldre iPhone-modeller.

De nya kamerorna är förbättrade tack vare en ny huvudkamera med en större sensor och ny sensorbaserad bildstabilisering. Telefotokameran har också fått ett nytt perspektiv som tar det optiska perspektivet från två gånger snävare perspektiv än huvudkameran, till 2,5 gånger. Huvudkameran erbjuder dessutom nytt stöd för HDR-videoinspelning. Det inkluderar stöd för Dolby Vision HDR-video med 4K-upplösning och 60 bilder per sekund.

En nyhet för årets modeller är förändringar i vilka tillbehör som säljs med telefonerna. Apple har nu valt att sluta inkludera både hörlurar och laddare. Det motiveras med mindre miljöskada för produktion av tillbehör som potentiellt är överflödiga för vissa användare. Det betyder dock att användare som behöver köpa nya hörlurar och/eller laddare behöver köpa dem separat och betala mer än för tidigare iPhone-modeller. En annan miljönyhet är ett större fokus på återvunna material i iPhone 12, som nu har 100 procent återvunna magneter och 98 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller.

Apple iPhone 12 och iPhone 12 Pro kommer att vara först ut i den nya familjen av modeller. De har en planerad leverans redan 23 oktober för 10 000 kronor respektive 12 500 kronor. iPhone 12 mini och iPhone 12 Pro Max kommer att dröja lite mer och lanseras den 13 november för 9 000 kronor respektive 13 800 kronor. iPhone 11 är fortsatt tillgänglig och kostar 7 500 kronor medan iPhone XR kostar 6 200 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 15 =