Om du har en iPhone vet du troligen att det tar ganska lång tid att ladda en iPhone med den inkluderade laddaren. Anledningen är att laddaren är liten och att den kan leverera maximalt 5 watt. Det kan jämföras med den inkluderade laddaren för Huawei Mate 20 Pro som kan nå upp till 40 watt. Nu finns det äntligen en praktisk snabbladdare som går att köpa till Apples senaste iPhones.

Mindre och billigare

Apples nya laddare kallas ”18 W usb-c-strömadapter” och lanserades denna veckan. Den är betydligt mindre än Apples tidigare USB-C-laddare och kostar dessutom betydligt mindre, 350 kronor istället för 600 kronor. Fördelen med den nya laddaren är också att den går hela vägen upp till maxgränsen för Apples senaste iPhones, 18 watt. Den kan alltså ladda i full hastighet utan att ha onödigt stor kapacitet.

30 watt-laddaren till vänster, 18 watt till höger.

En potentiell nackdel med den nya laddaren är att den har en USB-C-port. Eftersom iPhone säljs med en inkluderad USB-A-kabel passar alltså inte den i den nya laddaren. Det skulle gissningsvis bero på att Apple planerar att byta den inkluderade kabeln för framtida iPhones. Det betyder hur som helst att du behöver en ny Lightning till USB-C-kabel för att använda den nya laddaren.

För alla PD-mobiler

Den nya laddaren använder sig av USB Power Delivery-standarden. Den används bland annat som standard i flera Android-mobiler som lanseras med Android 9. Det gör Apples laddare perfekt för telefoner så som Sonys senaste XZ3-mobil som har stöd för USB PD men som också saknar en inkluderad snabbladdare. Det finns ett fåtal liknande PD-laddare på marknaden men få från någon större tillverkare. Eftersom billiga laddare kan vara dåligt byggda och till och med farliga är fler alternativ när det gäller laddare från stora och pålitliga tillverkare alltid bra.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + tio =