Med handelsproblem mellan USA och Kina har flera teknikbolag letat allt hårdare efter alternativa länder att tillverka elektronik i. Nu ser vi de första exemplen på iPhones som inte har tillverkats i Kina. Produktionen av iPhone XR verkar ha dragit igång i Indien.

Apples tidigare tester

Alla delar av iPhones tillverkas inte i Kina. Komponenter kommer från alla delar av världen. Apple har till exempel bekräftat att svenska skogskoncernen Holmen tillverkar delar av iPhones kartonger. Den slutliga monteringen har dock alltid gjorts i Kina. Därav den kända texten ”Design by Apple in California. Assembled in China”. Det taiwanesiska företaget Foxconn som Apple anlitar för att ”montera” iPhones har dock gjort försök i andra länder än Kina. Mycket pekar till exempel på att iPhone 4 testproducerades i Brasilien år 2011 men att produktionen aldrig drog igång på riktigt. Nu ser det ut som att Foxconn har påbörjat produktion i Indien.

Assembled in India

iPhone XR i Indien
Foto: Newley Purnell

iPhones som är tillverkade i Indien kommer inte som en större överraskning. Foxconn har pratat om planer på en större etablering i Indien i flera år. En ny rapport från Wall Street Journal visar dock att Foxconn och flera tillverkare nu börjar göra större förändringar i Indien. Wall Street Journal-reportern Newley Purnell publicerade till exempel en bild på vad som sägs vara baksidan av kartongen för en iPhone XR. Här står det mycket riktigt att exemplaret är tillverkat i Indien.

Enligt Wall Street Journal har Foxconn förbättrat sina existerande fabriker i Indien för att ge stöd åt Apples smartphones och för att börja sälja exemplar på den indiska marknaden. I nuläget verkar produktionen alltså inte vara tänkt att ersätta kinesiska produkter som nu säljs i till exempel USA eller Europa.

Apples omfattande produktion kan knappast flytta ut ur Kina inom en snar framtid. Även om Indien har tagit över tillverkning av elektronik från många stora företag är Apples strategi ändå inflytelserik i branschen. För svenska konsumenter skulle produktion i Indien troligen inte ha någon större betydelse för till exempel iPhones prissättning. 

Källor: Wall Street Journal, Twitter (Newley Purnell), CultofMac

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here