Om du har en smartphone som inte är äldre än tre år har du troligen en funktion i din kamera-app som kallas HDR. Det är oftast enkel att aktivera men är det något att ha eller är det bättre att låta det vara avstängt?

Bättre bilder med HDR

HDR står för High Dynamic Range, enkelt översatt till ”brett dynamiskt omfång”. Med sitt HDR-läge aktiverat kan en smartphonekamera få med både ljusa och mörka delar av samma motiv. Med HDR-läget aktiverat har till exempel en kamera större möjlighet att fånga både delar av ett motiv som är i skugga och ett som är i direkt solljus. I grunden låter HDR dig alltså fånga bilder som ger dig högre detaljrikedom.

För att svara på frågan om HDR är en bra funktion är svaret nästan alltid, ja. Moderna smartphones fångar HDR-bilder nästan lika snabbt som vanliga bilder och resultatet blir nästan alltid avsevärt bättre, på flera sätt. Även i miljöer som inte är särskilt dynamiskt krävande kan HDR-läget i en smartphone göra stor skillnad. Många smartphones tar till exempel bättre bilder även i mörka miljöer med HDR-läget aktiverat.

Inte fritt från problem

I ett fåtal fall kan HDR vara svårt att använda och kan ge dig sämre bilder än vanligt. Vissa smartphones kan till exempel bli alldeles för långsamma för att vara praktiska att använda när HDR är aktiverat. De kan vara så långsamma att snabba rörelser blir omöjliga att fånga. Anledningen till det är att läget tvingar kameran att fånga tre bilder istället för en bild, varje gång slutaren trycks ner. Kameran fångar en underexponerad, en korrekt exponering och en är överexponerad bild. De tre bilderna kombineras sedan till en bild där de bästa delarna av varje bild används.

I detta exemplet kunde kameran inte hantera rörelserna bland lövet. Det skapade dubbletter av löven i bilden. Tagen med HTC One A9S.

Om du ska använda HDR är givetvis upp till dig. Om du inte har använt funktionen förut kan vi rekommendera dig att åtminstone testa den. Om du har en flaggskeppstelefon från de senaste tre åren kan vi garantera att du kommer få bättre bilder i nästan alla situationer när HDR är aktiverat. Om du har en äldre modell eller en billigare smartphone kan det ändå vara värt att testa. Även telefoner som kostar under 3 000 kronor, så som Lenovo Moto G4 Plus, är relativt snabbt och kan ge mycket bra resultat.

Kom i gång

Om du vill börja använda HDR i din smartphone är ditt första steg att öppna din kameraapp och leta reda på läget. I många fall kan du välja mellan alternativen På, Av och Auto. Vi rekommenderar Auto, om det finns, eftersom din kamera då kan välja att stänga av funktionen i de miljöer där den inte är praktisk.

På iPhone gömmer sig inställningen till vänster och alternativen är tyvärr små.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =