Lenovo Moto G4 Plus
3.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Lenovo Moto G4 Plus säljs i färgerna svart och vit. Vi har testat den svarta versionen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ Kameran
+ Mjukvaran
Nackdelar
- Saknar NFC-stöd
- Icke utbytbart batteri
- Dåliga fysiska knappar
- Breda skärmramar
Kamera3.7
Skärm5.3
Batteri5.9
Kamera3.7
Skärm5.3
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Moto G4 Plus är en riktigt bra smartphone – särskilt med tanke på sitt låga pris. Det är imponerande att se hur mycket konsumenter kan få för så lite pengar nu för tiden. Moto G4 Plus har en bra skärm, en ganska bra kamera, lång batteritid och riktigt bra mjukvara. Utöver det är den en av få telefoner som har dubbla SIM-kortsläsare och en av få telefoner i sin prisklass som har en fingeravtrycksläsare. Allt det sammanslaget gör Moto G4 Plus till ett riktigt bra budgetval.

 

Introduktion

Motorola har haft en turbulent tid de senaste åren. Företaget köptes först av Google, där det förändrades till ett av marknadens mest intressanta Android-varumärke. Nu ägs Motorola av Lenovo och det är dags att ta en titt på företagets första nya produkt. Moto G4 Plus är årets dyraste modell i den billiga G-serien. Priset för den nya modellen gör det dock svårt att beskriva Moto G4 Plus som en uppföljare till Moto G3. Istället är den en ganska naturlig ersättare till Moto X Play från 2015.

 

Hårdvarudesign

Lenovo Moto G4 Plus Recension forsta

Lenovo Moto G4 Plus bjuder inte på en särskilt imponerande hårdvarudesign. Utan unika designelement är Moto G4 Plus en ganska tråkigt anonym telefon från utsidan. Det enda riktigt unika med den är dess fyrkantiga fingeravtrycksläsare som, konstigt nog, inte fungerar som hemknapp.

Läs mer om hårdvaran

Under de senaste tre åren har Motorola, och nu Lenovo, använt sig av ett eget om än lite tråkigt designspråk. Samma designspråk används av Moto G4 Plus. Det betyder att Lenovos nya smartphone har många likheter med förra årets Moto X Play. Det finns ett fåtal viktiga skillnader men den grundläggande designen är oförändrad. På baksidan finns fortfarande ett matt plastmaterial. På mitten av baksidan hittar vi ett Motorola-märke och ovanför det finns telefonens kamera med tillhörande lampa.

Lenovo Moto G4 Plus Recension baksida avstangd

Lenovo Moto G4 Plus fortsätter traditionen med utbytbara baksidor och låter därmed användare byta färg på sin telefon genom att byta telefonens bakstycke. Medan bakstycket på Moto X Play inte hade någon viktig funktion gömmer dock bakstycket på Moto G4 Plus flera viktiga funktioner. Batteriet går fortfarande inte att byta ut men under skalet får användare tillgång till två SIM-kortläsare och en microSD-kortläsare. SIM-kortläsarna är i microSIM-format men Lenovo inkluderar två nanoSIM-adaptrar.

Telefonens bakstycke sitter stadigt på telefonen vilket ger hela telefonen en gedigen känsla i handen. Bakstycket har också ett unikt matt yttre som gör att det är lätt att ha ett fast grepp runt telefonen.

Kameran på telefonens baksida sticker ut lite från telefonen, inte särskilt mycket, men vi är lite rädda för att glaset framför kameran riskerar att repas mer än plastbakstycket.

Lenovo Moto G4 Plus Recension kamera avstangd

Telefonens högra, vänstra, övre och undre sida består av plast. Här finns inga spår av metall eller andra material. På undersidan hittar vi en vanlig microUSB-port, på ovansidan sitter ett 3,5 mm hörlursuttag, på höger sida finns en på/av-knapp och ett volymreglage. Knapparna är lätt att känna sig fram till men de ger inte så kraftig fysisk återkoppling som vi hade önskat.

Framsidan av telefonen täcks av en skiva glas som ger skydd för telefonens 5,5 tum Full HD-upplösta skärm. Runt skärmen sitter ganska breda ramar som tyvärr gör Moto G4 Plus till en ganska stor och klumpig telefon. Den nya modellen är en klar förbättring i jämförelse med Moto X Play när det gäller storlek och vikt men den hade ändå gynnats av att vara lite mer kompakt.

Ovanför skärmen sitter en hörlur som också agerar som telefonens enda högtalare. Den primära högtalaren på Moto X Play som satt nedanför telefonens skärm har ersatts av en fingeravtrycksläsare.

Lenovo Moto G4 Plus Recension framsida

Fingeravtrycksläsaren som används av Lenovo Moto G4 Plus är lite underlig. Traditionellt sätt sitter fingeravtrycksläsare antingen på telefonens baksida eller på framsidan och fungerar då som telefonens hemknapp. Moto G4 Plus har en fingeravtrycksläsare på sin framsida, där en hemknapp vanligen sitter, men den har ingen annan funktion än att läsa av fingeravtryck. När telefonen är på kan läsaren tryckas till för att visa operativsystemets navigationsknappar men utöver det har den ingen annan funktion.

Fingeravtrycksläsaren är inte särskilt snabb men ganska pålitlig. Även om dess position och bristande funktionalitet kanske inte är optimal är den marknadens bästa fingeravtrycksläsare i sin prisklass.

En viktig skillnad mellan Lenovo Moto G4 Plus och telefoner så som Moto X Play och Moto G3 är att den nya modellen saknar vattentätning. Medan Moto G3 var vattentät och Moto X Play var vattentålig har Moto G4 Plus inget skydd mot vatten över huvud taget.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Moto G4 Plus Recension skarm

Moto X Play hade en av mellansegmentets bästa bildskärm men Lenovo Moto G4 Plus är på vissa sätt ännu bättre. Den nya modellen har en fem tum skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. På pappret är skärmen så gott som identisk med Moto X Play. I praktiken finns det dock en stor skillnad mellan de två modellerna. Medan Moto X Play inte ens kan nå 300 nits när det gäller skärmens ljusstyrka har Moto G4 Plus en skärm som kan nå 530 nits. Det betyder att den nya modellen är väl synlig utomhus, i miljöer där förra årets modell var chanslös. Utöver det levererar bildskärmen rika färger, acceptabel svärta och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar.

 

Högtalare

Lenovo Moto G4 Plus Recension hogtalare

Moto G4 Plus har en högtalare som är riktad rakt mot användaren. Det ger den ett försprång i sin möjlighet att ge användare en bra ljudupplevelse. Högtalaren kan producera ljud av relativt hög volym, har bra täckning bland de lägre frekvenserna och presterar helt okej bland de högre frekvenserna i mellanregistret. Förra årets Moto X Play kan fortfarande erbjuda högre detaljrikedom än Moto G4 Plus bland de högre frekvenserna.

 

Batteri

Lenovo Moto G4 Plus Recension skal baksida

Lenovo och Motorola har länge sålt telefoner som erbjuder riktigt bra batteritid. Moto X Play tog till och med titeln som en av förra årets bästa smartphone när det gällde batteritid. Moto G4 Plus är inte riktigt lika bra men klarar sig ändå riktigt väl. Våra tester visar att så gott som alla användare kan vänta sig en telefon som tar dem genom långa dagar. Användare med höga krav på sin telefon kan visserligen närma sig 10-20 procent innan dagens slut men det bör inte vara nog för att avskräcka någon. Om batteri trots allt skulle vara ett problem för dig kan Moto X Play vara ett bättre alternativ.

 

Mjukvara

Lenovo Moto G4 Plus Recension mjukvara

Vi har tidigare hyllat Motorola för sin utmärkta smartphonemjukvara. Lenovo har fortsatt i Motorolas spår och ger nu användare en mjukvarupplevelse som är minst lika bra som den alltid varit.

Läs mer om mjukvaran

Lenovo Moto G4 Plus baseras på Android 6.0.1. Ovanpå Android ligger Lenovos få och smp anpassningar av operativsystemet. Till skillnad från många andra smartphonetillverkares anpassningar av Android är Lenovos återhållsamma och nästan utan undantag bra tillägg till operativsystemet. Allt från hemskärmen och låsskärmen till appskärmen och inställningspanelen är så gott som oförändrade från Android Marshmallow, vilket ger användare en enkel, snabb och lättförståelig användarupplevelse.

Lenovo har lagt till ett fåtal unika funktioner i telefonen. Företaget har bland annat anpassat kameraappen för att ge användare snabb tillgång till inställningar så som HDR, blixt och självutlösning. Kameran har också ett flertal lägen som ger användare full kontroll över kameran. Utöver ett klassiskt panoramaläge och ett videoläge finns bland annat ett manuellt läge som ger kontroll över ISO-tal, slutartid, vitbalans och fokus. Moto G4 Plus är med andra ord en av få budgettelefoner på marknaden som ger användare manuell kontroll över kameran.

Lenovo Moto G4 Plus Recension mjukvara kamera

Lenovo har även installerat en app som kallas Moto på sin nya telefon. Appen ger användare kontroll över några av Moto-telefonernas unika funktioner. Användare kan bland annat stänga av en funktion som kallas Åtgärder. Alla åtgärder är aktiverade som standard och är identiska med åtgärder från förra årets Moto-modeller. Det betyder att genom att snurra telefonen i handen aktiveras kameran direkt. Funktionen är bra men hade varit ännu mer användbar om kameraappen hade varit snabbare på att starta. En annan funktion låter användare ”hugga” med telefonen två gånger i luften för att aktivera ficklampan.

Utöver Åtgärder finns en annan del av appen som kallas Visning. Här kan användare styra den funktion som visar notiser på telefonens skärm, även när telefonen är låst.

Det finns inte så mycket mer att skriva om Lenovos mjukvara. Den erbjuder inte en massa häftiga och unika funktioner som ingen annan telefon på marknaden har men på det sättet är den dock också unik. Genom att ge användare simpel mjukvara har Lenovo än en gång lyckats ge användare en av marknadens bästa mjukvaruupplevelse.

Stäng

 

Kamera

Lenovo Moto G4 Plus Recension kamera avstangd

Lenovo Moto G4 Plus har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran är riktigt bra och är ett stort steg framåt för Moto G-serien. I jämförelse med Moto X Play är dock skillnaderna allt annat än stora.

Läs mer om kameran

Nedan visar vi fyra exempelbilder som är tagna med Moto G4 Plus, Moto X Play och Samsung Galaxy A3 (2016). Skillnaderna mellan bilderna är små men det är ändå uppenbart att Samsung ligger långt bakom Lenovos alternativ.

Det finns ett fåtal små skillnader mellan Moto X Play och Moto G4 Plus. Den äldre modellen har en kamerasensor som har högre upplösning än Moto G4 Plus. I vissa bilder syns skillnaden i upplösning men i de flesta fall har den lilla skillnaden i detaljrikedom ingen större betydelse.

Moto G4 Plus har ett stort dynamiskt omfång men det kan inte sägas vara mycket bättre än Moto X Play:s redan breda omfång. I ljusa miljöer har dock Moto G4 Plus ett försprång tack vare ett bättre objektiv. Moto X Play lider av ett fenomen som kallas kromatisk abberation. Det gör att delar av bilden där kontrast är hög kan bli missfärgade. Moto G4 Plus har inte alls lika stora problem med det och kan därför ta bilder som är så gott som fria från problemet.

I mörka miljöer kan Moto G4 Plus utnyttja sin optiska bildstabilisering för att hålla slutaren öppen under en längre tid. I praktiken är dock den nya modellen inte mycket bättre än Moto X Play. G4 Plus ligger helt klart före förra årets modell men skillnaden är inte så stor som vi hade förväntat oss.

När det gäller video har Moto G4 Plus inte mycket att skryta om. Kameran kan fånga video i Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund, samma som Moto X Play.

Stäng

 

Prestanda

Lenovo Moto G4 Plus Recension framsida avstangd

Lenovo Moto G4 Plus har en hel del att erbjuda när det gäller processorprestanda. Ett Qualcomm Snapdragon 617-chipset ger telefonen imponerande prestanda med tanke på telefonens pris. Med den relativt kraftfulla processorn och 2 GB RAM-klarar telefonen av alla vardagliga uppgifter. Skillnaden mellan Moto G4 Plus och Moto G3 är stor när det gäller kraften under huven. Skillnaden mellan Moto G4 Plus och Moto X Play är dock mycket liten. Vid vardaglig användning kan vi inte se någon som helst skillnad mellan de två modellerna.

 

NFC

Lenovo Moto G4 Plus Recension baksida avstangd

Vi ger NFC en egen del i vår recension av Lenovo Moto G4 Plus. Anledningen är att Moto G4 Plus saknar den funktion som alla konkurrenter har. Vi kan verkligen inte förstå hur Lenovo tänkte när de tog bort NFC från Moto G4 Plus. Visst hade inte Moto G3 heller stöd för NFC men Moto G4 Plus säljs för betydligt högre pris. För Lenovos skull hoppas vi att bristen på stöd för NFC inte är en dealbreaker för många av er konsumenter. Om det skulle vara så kan Moto X Play vara ett bättre alternativ.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 5 =