Webbläsaren är en av många appar som normalt kommer förinstallerad i mobiltelefoner. Det är en app som många av oss ofta har användning för. Det finns dock många olika webbläsare och det är inte säkert att den förinstallerade är den du vill använda. Flera webbläsare går till exempel att synkronisera mellan enheter så att länkar och inställningar som finns sparade i mobilen också går att komma åt på datorn eller i surfplattan. Du kan byta webbläsare i Android, nu ska vi lära dig hur.

Att byta standardapp

Första steget är naturligtvis att ladda ner den webbläsare som du vill byta till. Det gör du som vanligt via Google Play. Därefter är det dags att ändra standardwebbläsaren i Android. Exakt hur du gör kan skilja sig lite mellan olika mobiltelefoner, beroende på vilken smartphone du har. Proceduren är ändå ungefär densamma på de flesta Android-telefoner.

Öppna först inställningsmenyn genom att dra ner från toppen av skärmen och tryck på det lilla kugghjulet längst upp till höger. Bläddra sedan ner på skärmen och tryck på Appar. Tryck nu en gång till på kugghjulet uppe i det högra hörnet för att komma in i menyn som heter Konfigurera appar. Där finns en knapp som heter Webbläsarapp, tryck på den och välj sedan vilken webbläsarapp som ska användas som standard. I vissa telefoner kan du först behöva trycka på ett alternativ som heter Standardapp innan du kan välja Webbläsarapp.

Uppe till höger hittar du kugghjulet som tar dig till inställningsmenyn. Gå vidare till appar och välj sedan det nya kugghjulet som återigen finns längst upp i det högra hörnet.

Gå sedan till ”Webbläsarapp” och från listan som dyker upp kan du välja den app som du vill ska vara din standardapp. Nu har du lyckats byta webbläsare i Android.

Standardappar och vanliga appar

För att börja använda en annan app än den förinstallerade appen i mobilen krävs normalt inget annat än att du laddar ner den nya appen och börjar använda den. Det samma gäller i grund och botten för alla webbläsare. När den finns installerad på mobiltelefonen går det att börja använda den direkt för att surfa på Internet. Anledningen till att det är bra att ange den som standardapp är att Android kan öppna alla hemsidor i den webbläsare du föredrar. Om någon till exempel skickar en länk via ett meddelande till dig kan länken automatiskt öppnas i din standardwebbläsare.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 3 =