Efter ett drygt år utan vår utmärkelse för små mobiler, gör Bästa lilla telefonen-utmärkelsen comeback i Svenska Smartphoneguiden. Den kommer med en ny definition som vissa kanske tycker är stor men som speglar en liten minoritet av marknaden.

Utmärkelse för en ny tid

Det är ingen hemlighet att smartphones har blivit stora, väldigt stora. Det finns många bra förklaringar till det. Stora skärmar har praktiska fördelar tack vare sin storlek, batterier kan göras mycket större i större smartphones och mer kraftfulla processorer kräver större kylningssystem. Utvecklingen har inte kommit med en konsensus om att utvecklingen är bra. Vi hör ofta från läsare som är frustrerade över det bristande utbudet av små mobiler. Nu vill vi ge dem ett enklare svar. Vi återintroducerar därför vår utmärkelse ”Bästa lilla telefonen”.

Sony Xperia XZ2 Compact var sist med utmärkelsen. Den lanserades år 2018.

Bästa lilla telefonen-utmärkelsen fanns i Svenska Smartphoneguiden i flera år. Den dominerades främst av Apple och Sony, som även för några år sedan, var närmast helt ensamma i klassen. När vi startade guiden år 2016 definierade vi små mobiler som produkter med en bredd på maximalt 65 millimeter. Sommaren 2019 tog vi bort utmärkelsen eftersom det inte längre såldes bra telefoner i det kompakta formatet. Efter att ha fått många läsarbrev under de senaste åren har vi nu kommit fram till att det nog är dags att förändra utmärkelsen och göra den aktuell för en ny tid.

3,4 procent av Android-mobiler

I dag återintroducerar vi Bästa lilla telefonen-utmärkelsen med en ny definition. Vi fortsätter att lägga vikt vid telefoners bredd, eftersom vi tycker att bredden har störst betydelse för hur lätt en telefon är att hantera och använda med små händer eller med en hand. Den nya utmärkelsen kräver att alla telefoner i kategorin har en bredd på under 70 millimeter. Detta låter möjligen förhållandevis stort. Faktum är att det är en definition som är gjord för att ge ett urval av endast marknadens mest kompakta modeller. Om vi till exempel studerar de 207 Android-smartphones som har listats hos Prisjakt de senaste 12 månaderna, noterar vi att endast sju modeller når upp till kravet. Det är bara 3,4 procent. Då räknas ändå flera versioner av Samsung Galaxy S20 in i listan.

Samsung Galaxy S20 är en av få små Android-mobiler som har lanserats år 2020.

Den nya utmärkelsen speglar inte nödvändigtvis många konsumenters bild av vad en liten smartphone borde vara. Den gör ändå ett försök att hjälpa konsumenter som är ute efter en liten smartphone, på en marknad full av gigantiska modeller. Vi hoppas att den kan vara till hjälp för många som vill undvika dagens gigantiska mobiler.

Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here