Under utvecklarkonferensen WWDC presenterade Apple i kväll den kommande versionen av företagets operativsystem för iPhones, iOS 13. Bland nyheterna finns bättre prestanda, ett mörkt läge och en massa små förändringar och nyheter. Vi har samlat de största i en artikel.

Bättre prestanda

En stor nyhet i iOS 13, som också var en stor nyhet i iOS 12, är prestanda. Apple säger sig ha förbättrat prestandan på existerande mobiler bara genom förbättringar i mjukvara. iPhone X(S/R)-mobiler med ansiktsigenkänning ska kunna låsas upp 30 procent snabbare och alla existerande telefoner ska få optimeringar för att appar ska kunna startas upp till dubbelt så snabbt. Med förändringar i hur appar paketeras ska också appnedladdningar optimeras för att vara upp till hälften så stora som tidigare.

iOS 13 blir mörkare

Mac OS fick ett Mörkt läge genom en uppdatering under förra året. Funktionen verkar gå som en trend genom branschen eftersom Android också kommer att få en mörk version under hösten. Nu får alltså iOS 13 också samma stöd. Det nya läget gör stora delar av användargränssnittet och främst appar betydligt mörkare. Syftet är att ge appar ett alternativt utseende men också att spara energi tack vare OLED-skärmarna i de dyraste iPhone-modellerna, som drar mindre energi när de visar mindre ljus.

iOS 13 mörkt läge

Data-kontroll

En annan trend i branschen är utökat fokus på sekretess och även här hänger Apple med i svängarna. iOS 13 har ett nytt system för platstjänster som gör det möjligt att ge en app tillgång till en iPhones platsdata vid bara ett tillfälle. Utöver det inkluderar iOS 13 nya skydd för att appar inte ska kunna använda Wi-Fi- och Bluetooth-data för att hämta platsdata utan telefonens GPS.

”Logga in med Apple” är en ny funktion som är tänkt att ersätta liknande funktioner från Google och Facebook, som låter användare logga in i appar och tjänster utan att skapa nya konton. Funktionen lanseras som ett mer privat alternativ där användaren själv kan välja vilken data den vill dela. Användaren kan dessutom välja att dela en proxy-adress för epost-utskick som gör att tjänster aldrig får tillgång till användarens faktiska epost-adress.

Smartare bilder

Memojis får flera mindre nyheter med stöd för smink, glasögon och AirPods. Kamera-appen får uppdateringar för iPhones med stöd för Porträtt-läge, så att användare nu kan styra de olika typerna av Porträtt-läge med olika mängd effekter. Även Bilder-appen uppdateras med nya intelligenta sorteringsvyer för foton. Bildbiblioteket kan nu gömma dubbletter av bilder och intelligent visa de bästa bilderna från månader och år.

Dubbelt upp

iOS 13 inkluderar en lång rad andra nyheter. Nu finns till exempel stöd för Dolby Atmos-ljud, möjlighet att skicka ljud till mer än en Bluetooth-enhet samtidigt, möjlighet att ha samtal från två SIM-kort samtidigt och mindre uppdateringar av Kalender och Påminnelser. Som vanligt inkluderar nya iOS totalt hundratals nyheter. Detta var de största.

Förhandstitt i juli

Även om iOS 13 presenteras i dag kommer den nya versionen av iOS inte att lanseras förrän i höst. Innan dess kommer den att finnas tillgänglig för beta-testande. I dag lanseras ett beta-test för mjukvaru-utvecklare och ett publikt test kommer att lanseras i juli.

iOS 13 hösten

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 11 =