Inför det nya smartphoneåret pratas det mycket om vad Qualcomm har att erbjuda för morgondagens mobiler. Företaget som är en av världens största utvecklare av processorchipsets för smartphones har givetvis något nytt, även i år. Snapdragon 845 presenterades under slutet av förra året och väntas driva några av årets mest kraftfulla smartphones. I dag fick vi ta en första titt på den nya komponentens prestanda. Frågan är dock vad som är de viktigaste nyheterna vi kan vänta oss från årets nya chipset?

Snabbare processorer

De nyheter som oftast får mest uppmärksamhet i pressen är förbättrad CPU- och GPU-prestanda. Dessa är enklast att jämföra med tidigare generationer. Tidiga tester som gjorts av andra redaktioner visar att vi kan förvänta oss en allmän prestandaförbättring på runt 30 procent i jämförelse med Snapdragon 835. Prestandavinsten skiljer sig beroende på applikation men det är uppenbart att Snapdragon 845 är ett ordentligt steg framåt för mobilbranschen. Det betyder förhoppningsvis att framtida spel och applikationer kan bli snabbare, eller till och med göra helt nya saker, tack vare den ökade prestandan. Vi vet samtidigt att processorkraft har allt mindre betydelse för en allt större del av moderna smartphones användarupplevelse. Det är istället oftast mjukvaran som påverkar mest hur snabba smartphones upplevs.

Qualcomm Snapdragon 845
Ett exempel på ett grafiktest, genomfört av AnandTech

Stora bildnyheter

Vinsterna i processorkraft är givetvis bra men de kommer alltså inte nödvändigtvis vara märkbara för alla användare. Det finns dock gott om andra märkbara nyheter. Snapdragon 845 har till exempel nytt stöd för högupplöst fotografering som påminner mer om video än om stillbildsfotografering. Tack vare en ny bildhanterare kan Snapdreagon 845 nämligen behandla 60 fullupplösta 16 megapixelbilder per sekund. Det betyder till exempel att en kamera kan fånga 60 bilder per sekund i full upplösning för att sedan ge användaren möjlighet att välja den bästa bilden från en serie av bilder. Det kan jämföras med iPhone som kan ta 10 bilder per sekund.

En annan stor videorelaterad nyhet är möjligheten att fånga 4K UHD-video med HDR-stöd. Det betyder att årets mobiler skulle kunna fånga video som har stöd för det breda dynamiska omfång som kan visas av nya TV-apparater. Det ökar antalet möjliga färger från 16 miljoner till 1 miljard och ökar detaljrikedomen markant i både ljusa och mörka delar av bilden.

HDR till vänster, utan HDR till höger. Bilden visar en simulering av HDR-teknikens effekt på bilden. Bilden visar troligen ett ganska ovanligt motiv för en smartphonekamera. Bild: UHD Alliance

Säkerhet och batteritid

En lite mindre visuell nyhet är en ny säker del av Snapdragon 845 som har en egen processor och ett eget minne för att lagra och hantera säker data. På det sättet kan nya mobiler lagra till exempel fingeravtryck, ansiktsdata och mycket mer på ett mer säkert och mer effektivt sätt. I samma kategori av mindre visuella nyheter är ett utökat stöd för riktigt snabba 4G-uppkopplingar. Med stöd för en ny LTE-standard kan Snapdragon 845 komma upp i 1 200 Mb/s, i en perfekt värld.

En eftertraktad nyhet är givetvis längre batteritid. Snapdragon 835 visade sig vara riktigt energieffektiv i våra många tester av Snapdragon 835-telefoner här på Surfa. Snapdragon 845 sägs vara ytterligare 30 procent mer energieffektiv. Det betyder inte att mobiler som använder Snapdragon 845 kommer ha 30 procent längre batteritid men att vi förhoppningsvis kan vänta oss minst lika bra batteritid i årets mobiler som i förra årets.

Sony Xperia XZ Premium använder ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och imponerade när det kom till batterieffektivitet.

Snapdragon är inte hela gåtan

Mjukvara är som sagt viktigt för hur snabb en smartphone verkligen är. Annan hårdvara är också minst lika viktig. Bara för att ett chipset har stöd för en viss funktion betyder det inte att alla telefoner sedan kommer ha stöd för den funktionen. Snapdragon 835 hade till exempel stöd för inspelning av video i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund. Apple iPhone 8, 8 Plus och X var sedan de enda mobilerna under 2017 som faktiskt hade funktionen, och de använde inte ett Snapdragon-chipset.

Qualcomms mest kraftfulla chipsets dyker vanligen upp i de bästa och dyraste mobilerna under våren. Vi kan garantera att vi kommer se mer av det på MWC-mässan i Barcelona som vi besöker under slutet av denna månaden. Då hoppas vi på att se många av de stora nyheterna från Snapdragon 845 i praktiken.

Källor: AnandTech och Qualcomm

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + tolv =