Elektronik har en tendens att gå sönder. De flesta prylar är inte gjorda för att tappas från 1,5 meters höjd eller få ett glas läsk spilld över sig. På smartphonemarknaden har hållbarhet länge varit ett stort problem. Eftersom smartphoneskärmar är gjorda av glas är de oftast lätta att råka göra sönder. Varför finns det ingen bra stöttålig smartphone?

En är ”okrossbar” – en annan vattentät

På den svenska marknaden finns det i princip ingen smartphone som erbjuder alla moderna funktioner och som samtidigt är både vattentät och klarar fall från särskilt höga höjder. Motorola Moto X Force har visserligen en framsida som är så gott som okrossbar men telefonen är inte vattentät och den kan inte riktigt konkurrera med dagens bästa flaggskepp. Samsung Galaxy S7 och S7 Edge är vattentäta men är långt ifrån okrossbara.

moto x force
Motorolas reklambild för Moto X Force.

Ny stöttålig smartphone i USA

Det finns hopp. I går presenterades Samsung Galaxy S7 Active. Den nya modellen i företagets flaggskeppsserie har samma imponerande skärm och utmärkta kamera som S7 och S7 Edge men har istället ett betydligt större batteri, en stryktålig baksida och en ordentlig ram som ska skydda mot fall och andra olyckor. Galaxy S7 Active ser ut att vara en av årets bästa smartphone, åtminstone på pappret. För svenska konsumenter finns det dock ett stort problem: Galaxy S7 Active kommer att lanseras hos den amerikanska teleoperatören AT&T men det finns inga officiella planer för en lansering i Sverige.

Stöttålig smartphone

Hur mycket konsumenter än vill köpa en bra stöttålig smartphone i Sverige, finns det tyvärr inte så mycket att välja på. Tillverkare så som CAT gör unika smartphones som är både stryktåliga och vattentäta men företagets modeller är opraktiska för de flesta konsumenter och är inte heller särskilt bra i jämförelse med konkurrenterna.

Nu kan vi bara hålla tummarna att smartphonetillverkarna lägger märke till tomrummet på marknaden och försöker fylla ut det så snart som möjligt.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × tre =