Det finns en gammal myt om att det är viktigt att manuellt stänga av eller dra ut elektronik för att spara ström. För viss energikrävande elektronik, så som stora stereoanläggningar kan det finnas viss sanning i det. För moderna mobilladdare är det inte alls sant. Vi har gjort ett test för att se hur mycket ström en mobilladdare som inte används drar från väggen.

30 mobilladdare i test

För att göra testet samlade vi totalt 30 mobilladdare som har inkluderats i lådan med smartphones från olika tillverkare. Laddarna skiljer sig mycket i storlek och effekt för att vi ska få en bred bild av hur laddare generellt beter sig. Vi kopplade in laddarna i en serie av grenuttag och verifierade att alla fungerade.

Några av de 30 laddare som var inkopplade under testet.

När laddarna var inkopplad fick vi en total effekt på 1,6 watt. Det inkluderar sannolikt en del förluster på vägen men också viss effekt som går till lamporna i grendosorna. Vi såg ingen skillnad om kablar satt i laddarna. Om vi räknar konservativt kan vi räkna bort 0,1 watt för lamporna i grendosorna. Det ger oss 1,5 watt för 30 laddare. Det skulle betyda att laddarna drar i genomsnitt 0,05 watt. Över ett helt år är det knappt 450 watt-timmar. Det ger en årlig kostnad på drygt 50 öre, beroende på elkostnad.

Test ström mobilladdare

50 öre är inte mycket och då är det värt att notera att till och med 50 öre troligen är en överskattning av energikonsumtionen. Enligt Apple drar deras laddare cirka 0,03 watt när de sitter i väggen men inte används. Poängen är helt enkelt att mobilladdare knappt kräver någon energi alls för att vara inkopplade i ett eluttag. De dra betydligt mindre än vad som rimligtvis är värt att tänka på.

Säkerhet är viktigare

Det går med andra ord att säga att mobilladdare varken skadar miljön eller plånboken om de sitter kvar i eluttaget. Det betyder samtidigt inte att de är helt fria från risk. Mycket dåligt konstruerade laddare kan i värsta fall överhettas och börja brinna efter att de till exempel tappats eller skadats. Det kan alltså finnas en säkerhetsrisk med en inkopplad laddare. Dessa risker är dock mycket små och så gott som obefintliga för CE-märkta laddare från etablerade tillverkare. Du kan med andra ord låta bra mobilladdare sitta kvar i väggen utan risk för höga energikostnader eller brandrisk.

Skadlig batterimyt från 1900-talet får nytt liv av TT

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Om en miljon iPhone-laddare sitter kvar i uttaget (betydligt fler globalt sett) blir de 0,03 w till 300 000 w- inte längre så obetydligt!

    • Din matematik går inte riktigt ihop.
      Du har ändå rätt i att även små siffror kan bli stora över stora befolkningar. Du får gärna dra ur laddaren men poängen är att 0,03 watt är extremt lite. Du kan lägga din tid och energi på andra saker som har hundratals gånger större betydelse för ditt hushålls energikonsumtion.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here