Har du en smartphone med dubbla SIM-kortläsare? Troligen inte. Fram till för några år sen var det minst sagt ovanligt att de stora tillverkarna inkluderade det i sina smartphones i Sverige. Ingen teleoperatör sålde telefoner med funktionen och endast ett fåtal återförsäljare erbjöd ett fåtal modeller med den. Det var så gott som omöjligt att hitta en telefon i de högre segmenten som var allmänt tillgänglig i Sverige. Kinesiska tillverkare som tar sig in i Europa börjar sakta men säkert förändra på traditionen.

Stora lanseringar

Under det senaste året har landskapet förändrats drastiskt i Sverige. Det kinesiska företaget Huawei har stått bakom en stor del av utvecklingen. Företaget introducerade Mate 8 som hade dubbla SIM-kortläsare. Under hösten 2016 släppte företaget också en ny modell kallad Honor 8 som har marknadsförts brett. Honor 8 är en av de första telefonerna i Sverige som sålts på bred front med dubbla SIM.

Dubbla SIM i alla prisklasser

Under den kommande veckan fortsätter Huawei sin satsning på dubbla läsare med lanseringen av Mate 9 Pro – företagets nya flaggskepp som har dubbla SIM-kortläsare. Samtidigt har Lenovo lanserat ett flertal nya produkter med stöd för dubbla SIM-kort. Företagets senaste flaggskepp, Moto Z, har stöd. Även den lite billigare telefonen Moto Z Play har stöd för både dubbla SIM-kort och microSD-kort, som kan användas samtidigt. Även företagets billigare telefoner har stöd. Moto G4 Play som har utmärkelsen Bäst under 2 000 kronor i Svenska Smartphoneguiden säljs i en variant med dubbla läsare.

SIM

Många tillverkare kvar

Flera stora tillverkare har fortfarande inga eller väldigt få telefoner med dubbla SIM-kortläsare i Sverige. Apple har inget stöd för tekniken och företag så som LG, Sony, Samsung och HTC har stöd i endast ett fåtal modeller. Bara under det senaste året har utvecklingen dock gått snabbt så framtiden ser ljus ut för användare med mer än ett kort.

Dubbla SIM-kortläsare kan vara praktiska i många situationer. De kan till exempel låta en telefon hantera både en persons privata och företagsägda telefonnummer, i en telefon. De kan också låta användare kombinera teleoperatörer för att spara pengar eller användas för att tillfälligt utnyttja lokala datakort vid resor i andra länder.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

  1. Många av Huaweis mobiler använder sig av dubbla SIM-kort. Men de flesta som säljs på den svenska marknaden gör inte det, däremot har typ alla mobiler i Asien stöd för dubbla SIM-kort

    • Jo, så har det varit förut åtminstone. Både Honor 8 och Mate 9 Pro har som sagt stöd för det medan P9 inte har det, så vi börjar definitivt se en förändring.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − ett =