En gång om året introducerar den numera relativt lilla smartphonetillverkaren HTC ett nytt flaggskepp på smartphonemarknaden. I år är namnet på företagets nya modell inte mer än ”10”. HTC 10 alltså namnet på uppföljaren till förra årets HTC One M9. Den nya modellen behåller många av sin föregångares egenskaper men introducerar en ny design och ett flertal nya komponenter.

Certifierat högupplöst ljud

Sedan introduktionen av One M7 för tre års sedan har HTC haft två stora fokusområden för sina flaggskeppsmodeller: ljud och bild. HTC One M7 använde sig av en fyra megapixelkamera som visserligen tog lågupplösta bilder men som presterade relativt bra i mörka miljöer. One M7 var också en av branschens första smartphone som använde sig av dubbla frontmonterade högtalare som sedan dess blivit allt mer vanliga på marknaden. I HTC 10 är de dubbla frontmonterade högtalarna nästan kvar men nu sitter an av högtalarna på undersidan och en i hörluren istället. Utöver det säljs HTC 10 med ett par nya hörlurar som sägs erbjuda en bra ljudupplevelse tillsammans med telefonens inbyggda Hi-Res Audio-certifierade komponenter. HTC 10 sägs kort sagt erbjuda en ljudupplevelse som även de mest kräsna ljudentusiasterna kan acceptera. Om företagets löften verkligen stämmer återstår dock att se.

htc10headphones

Nya kameror

Kamera fortsätter vara ett stort fokus för HTC i nya HTC 10. Modellen har en 12 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,8 och med optisk bildstabilisering, vilket betyder att telefonens huvudkamera har potential att ligga i samma klass som Samsung Galaxy S7 när det gäller bildkvalitet. Även om HTCs huvudkamera troligen inte är bättre än konkurrenternas så har dess frontmonterade kamera dock möjlighet att klå konkurrenterna. Till skillnad från alla andra kameror som sitter på framsidan av andra telefoner så har HTC 10:s kamera inbyggd optisk bildstabilisering som ska göra det lättare att ta bra bilder i både mörka och skakiga miljöer.

htc10kamera

Ny design och nya knappar

HTC 10 skiljer sig på många sätt från sina föregångare men stora delar av modellens design kan ändå spåras från föregångarna. Telefonens baksida täcks fortfarande av ett rundat stycke aluminium, som får oss att tänka på den nu tre år gamla HTC One M7. HTC 10 är dock betydligt större än sina föregångare. På framsidan finns nu en 5,2 tum skärm istället för en 5 tum skärm som på One M9 och en 4,7 tum skärm som på One M7. Under skärmen har tre knappar återintroducerats. I mitten finns HTC:s fetaggskeppsseries första hemknapp som också agerar som fingeravtrycksläsare och till vänster och höger finns en bakåtknapp respektive en knapp som leder till applikationsbytaren.

htc10design

Några andra nyheter i HTC 10:

  • Nytt kraftfullt Qualcomm Snapdragon 820-chipset med 4 GB RAM-minne
  • Större 3 000 mAh-batteri
  • Stöd för Apples Airplay audio-teknik
  • USB Typ-C-port och en kabel som sägs vara både stryktålig och brandsäker
  • ”Renare” mjukvara med färre förinstallerade appar

HTC 10 kommer att lanseras i Sverige vid månadsskiftet april/maj för 7 500 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem − tre =