Vi klämmer på Huawei Mate 9 Pro – imponerande men dyr

2

På Surfa skriver vi mycket om lite billigare smartphones men i bland stöter vi också på lite dyrare smartphones som gör oss lite extra intresserade. I dag lämnade vi kontoret i Malmö och tog oss till Stockholm för att ta en första titt på Huaweis nya flaggskepp, Mate 9 Pro.

Mindre men med stort batteri

Mate 9 Pro är uppföljaren till förra årets Mate 8, telefonen som fortfarande har Svenska Smartphoneguidens utmärkelse för telefonen med längst batteritid. Till skillnad från Mate 8 är Mate 9 Pro inte en ”gigantisk telefon”. Skärmstorleken har minskat från 6 till 5,5 tum. Det ger användare en betydligt mer kompakt smartphone som ändå sägs kunna erbjuda riktigt lång batteritid. Trots sitt mindre format har Mate 9 Pro ändå ett 4 000 mAh-batteri, vilket är 600 400 mAh mer än exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge.

Huawei Mate 9 Pro

Mate 9 Pro konkurrerar med marknadens absolut bästa. Den har därför också marknadsledande specifikationer. Den kommer utrustad med Huaweis nya Kirin 960-processor, 6 GB RAM-minne och 128 GB lagringsutrymme. Skärmen är också en stor uppgradering i jämförelse med många tidigare Huawei-smartphones. Nu används AMOLED-teknik och en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmen har därmed exakt samma specifikationer som Samsungs senaste smartphones.

Ny kamera

På baksidan av Mate 9 Pro finns två kameror. Den ena fångar färgbilder med 12 megapixlar och den andra fångar 20 megapixelbilder utan färg. De två kamerorna sägs kunna arbeta tillsammans för att fånga bättre bilder. Mate 9 Pro sägs lösa Huaweis tidigare problem med bilder i mörka miljöer tack vare optisk bildstabilisering. I våra tidiga tester av kameran ser vi en betydande skillnad mellan Huawei P9 och Mate 9 Pro. Det är dock fortfarande oklart om Huaweis nya modell verkligen kan konkurrera med exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge.

huawei-mate-9-pro-kamera

Mate 9 Pro är lik konkurrenter så som Galaxy S7 Edge på många sätt. Den har dock ett fåtal unika funktioner. För det första är den en av få telefoner i marknadens översta segment som har stöd för dubbla SIM-kort. En nyhet är att de båda SIM-korten nu också har möjlighet att använda data. En annan nyhet i är mjukvaran. Den nya modellen använder Android 7.0 och Huaweis nya EMUI 5.0 som verkar vara en betydande uppgradering från EMUI 4.1. Appskärmen från Android är tillbaka och Android 7-funktioner så som delad skärm med två aktiva appar samtidigt introduceras.

Högt pris – lansering i december

Mate 9 Pro verkar vara en lovande smartphone men vi kan inte säga ännu exakt hur bra den är. Som alltid testar vi alla nya smartphones under långa perioder och släpper våra tester en dag innan lansering. Huawei säger att Mate 9 Pro når Sverige den 20 december. Om inget oväntat händer med lanseringen kommer Surfas test publiceras den 19 december. Prislappen kommer då ligga på strax under 8 000 kronor, så Mate 9 Pro är en ordentlig investering som du troligen inte vill göra utan att ha läst vårt test.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Det tråkiga med Huawei är att dom aldrig uppgraderar sin telefoner. Jag har en P8 Max och en MediaPad X2 och båda kör fortfarande på Android 5.1.1. Har även en Huawei Watch som jag i övrigt är väldigt nöjd med förutom att ”laddpucken” har ibland svårt att få kontakt. Telefonernas kamerorna är inte heller inget att skryta om…

    • Ja, det är väldigt tråkigt. Jag vet att Huawei arbetar hårt med att förbättra sitt jobb med uppdateringar men de ligger fortfarande långt efter konkurrenter så som Samsung, Google och Apple. De har en lång väg att gå. Just nu tycker jag det inte är svårt att påstå att Huawei är några av branschens sämsta när det gäller mjukvara – på mer än ett sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + tre =