Fossil lanserar i dag en ny serie av smarta klockor. Företaget som nyligen sålde en del av sina innovationer till Google, verkar inte ha planer på att stanna upp. Fossil HR har en monokromatisk transflektiv skärm under två klassiska visare för att behålla en klassisk stil, ha smarta funktioner men ändå erbjuda lång batteritid.

Visare och specialskärm

Fossil HR introducerar ett koncept som inte är helt nytt för branschen. LG Watch W7 lanserades under slutet av förra årets som en smartklocka med ett hål i mitten för två analoga visare. Medan LG satsade på en AMOLED-skärm har dock Fossil HR en passiv transflektiv skärm som inte kräver inbygd belysning för att visas. Det gör att den drar relativt lite ström och är väl synlig även i direkt solljus. Transflektiva skärmar används flitigt i bland andra Garmins smarta klockor. Fossil HR tar konceptet ett steg längre med analoga visare. Runt skärmen finns en traditionell urtavla för visarna.

En bild på klockorna från Engadget visar ett stort problem. Vad händer när en visare täcker viktig information på skärmen?

Bra batteritid trots litet batteri

Bakom visarna finns alltså skärmen. Klockan drivs inte av Android Wear utan av ett lättare system. Det kan navigeras med de tre fysiska knapparna för att visa bland annat dagens datum, väder, antal tagna steg, puls, information om pågående aktiviteter och inkommande notiser från en ansluten smartphone. Data som samlas av de inbyggda rörelsesensorerna och av pulsmätaren kan synkroniseras med Google Fit. Klockan kan också styra musik som spelas på telefonen men den kan inte spara särskilt avancerad data för fysiska aktiviteter eftersom den bland annat saknar stöd för GPS och bara har 16 MB lagringsutrymme.

Designen är en av de uppenbara fördelarna med Fossil HR. Batteritid är en annan. Trots ett batteri som bara mäter 55 mAh kan den klara sig i två veckor, enligt Fossil. Det är ett betydligt mindre batteri än många mer avancerade konkurrenter som har batterier på över 400 mAh. Det får oss att fundera på om lite bättre hårdvara hade kunnat ge Fossil HR en hel månads batteritid.

Fossil HR lanseras i USA i dag med oklara planer för Europa. Lanseringspriset är 200 dollar.

Källa: The Verge Foto: Engadget

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio − två =