Som världens största appbutik är Google Play en minst sagt viktig butik. Användarrecensioner och betyg är särskilt viktiga i butiken och nu planerar Google att röra om i grytan genom att justera alla betyg.

Större vikt till nya betyg

Uppdateringen av Google Play Butik bekräftas av Google som en uppdatering som är tänkt att rulla ut till konsumenter i augusti. Syftet är att göra betyg bättre och mer representativa. Google Plays betygsystem har länge kritiserats för att inte vara tillräckligt fräscht. Gamla appar kan ha svårt att bli av med dåliga rykten och låga betyg eftersom alla betyg som lämnats till en app stannar kvar i dess totala betyg. Det kommer visserligen inte förändras men den kommande uppdateringen. Tanken är i alla fall att betyg för den senaste versionen av en app ska väga tyngre för det totala betyget av en app.

Betyg visas tydligt under alla appar i Google Play.

Med det nya betygssystemet kommer gamla appar som blivit betydligt bättre eller betydligt sämre med en uppdatering se större skillnader i sina betyg. Det kan indirekt ha viss betydelse för hur mjukvaruutvecklare uppdaterar sina appar. En potentiell konsekvens kan bli större försiktighet från utvecklare som inte vill få sitt betyg för starkt påverkat av en misslyckad eller buggig appversion. Systemet kan samtidigt göra det lättare för en app att återhämta sig från historiskt låga betyg.

Uppdatera inifrån appar

Google PlayEn annan ny funktion i Google Play ska dessutom hjälpa utvecklare att se till att användare inte lämnar betyg för gamla versioner av appar. Nu kan nämligen utvecklare be användare uppdatera appar inifrån appen. En Uppdatera-knapp ska göra det möjligt för användaren att uppdatera appen utan att tvingas besöka Google Play.

De nya betygen ska redan vara synliga för utvecklare men kommer som sagt till Android-mobiler i augusti. Förhoppningen är givetvis att de ska göra det enklare att hitta bra appar. Hur det går med det återstår dock att se.

Källa: Android Developers Blog

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Hej;

    Vet inte riktigt vem jag ska fråga om att köpa en app (vad det kostar att köpa en viss app på Google Play? Ville t.ex. intallera en inne/ute termometer och då stod det: köp i appar? Varför står det inget pris? Jag är närmare 70 år gammal. Har sedan maj 2018 en Huawei p20 lite. Fortfarande förstår jag mig inte på vissa saker, såsom just appar, som man SKA köpa och begripa sig på vad dessa kostar? Var står det någonstans om dess pris? Vågar inte koppla in ngt konto, då jag är en pensionär med begränsad ekonomi. Ensamstående änka utan ngn extra pension efter min sambo/fästman. Då har man 0 i pension till den efterlevande, då partner (som i mitt fall), omkom i en bilolycka. Vi hann inte skriva ett ”särskilt” testamente.
    Tacksam för ert svar.
    TACK PÅ FÖRHAND!
    /Joanna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + 7 =