Nu rullar Samsung ut sina första modeller i 2021 års mellansegment. Samsung Galaxy A52 kommer i två modeller med eller utan 5G och Galaxy A72 lanseras som ett dyrare syskon med en större skärm. Bland nyheterna finns flera funktioner som är ovanliga i klassen.

Vattentätning är tillbaka

Samsungs nya mellanklassmodeller erbjuder många nyheter men mest unikt i branschen är definitivt modellernas vattentätning. Efter en kort romans med vattentätning i mellanklassen för 4–5 år sen, har smartphonemarknaden till stor del saknat funktionen i annat än flaggskeppsmodeller. Nu gör vattentätning comeback hos Samsung. Galaxy A52, Galaxy A52 5G och Galaxy A72 kommer alla med tätning från både damm och vatten enligt IP67-standarden. Det gör dem sannerligen ovanliga i klassen.

En annan ovanlig nyhet för klassen finns i kamerorna. Likt många andra moderna mellanklassmobiler har Samsung slängt in flera kameror, utöver huvudkameran. Det handlar om vidvinkelkameror, macro-kameror och antingen djupkameror eller telefotokameror, beroende på modell. Med tanke på modellernas priser förväntar vi oss ingen hissnande prestanda från extrakamerorna. Hoppet ligger istället på huvudkameran som introducerar optisk bildstabilisering, i alla modeller. Det betyder förhoppningsvis stabil videoinspelning och bra prestanda för foto i mörka miljöer och det får den nya A-serien att sticka ut.

Mer RAM och fler Hz

Samsung har höjt ribban för specifikationer i mellanklassen. Galaxy A51 lanserades i Sverige med 4 GB RAM. Nu kommer alla nya modeller till Sverige med 6 GB RAM. Det sätter Samsung på samma nivå som konkurrenterna.

Snabba skärmar kommer sannolikt vara ett tema för mellanklassen under 2021. Med bildskärmar som specialitet är det inte överraskande att Samsung ligger i framkant. Både Galaxy A52 och Galaxy A72 lanseras med Super AMOLED-skärmar som sträcker sig till 90 Hz i uppdateringsfrekvens. Galaxy A52 5G tar tekniken ett steg längre med stöd för 120 Hz. För att driva de nya skärmarna har Galaxy A52 ett batteri på 4 500 mAh medan Galaxy A72 går upp till 5 000 mAh.

Utöver ett större batteri erbjuder Galaxy A72 också en större skärm. Den mäter 6,7 tum, istället för Galaxy A52s 6,5 tum. Den har också en telefotokamera men är annars mycket lik Galaxy A52. Till skillnad från 5G-varianten av Galaxy A52, har Galaxy A72 inget stöd för tekniken utan nöjer sig med 4G.

Samsung har haft svårt att konkurrera i mellanklassen de senaste åren. Nu återstår det att se hur Samsungs lovande specifikationer kan fungera i praktiken. Galaxy A52 kommer i alla fall att lanseras i Sverige för 3 800 kronor, Galaxy A52 5G kostar 4 700 kronor och Galaxy A72 kostar 5 000 kronor. Modellerna lanseras och är tillgängliga med start i dag.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 1 =