Har du varit ute och promenerat, kanske letat efter en butik i stan och använt dig av den lilla pilen i Google Maps för att lista ut åt vilket håll du tittar. Då har du troligen också märkt att den sällan är särskilt exakt eller ens korrekt. Anledningen är troligen att din smartphones kompass har blivit störd av något i din närhet. Nu uppdateras den lilla pilen i Google Maps för att vara både lite ärligare och lite tydligare.

Gigantisk felmarginal

Problemet med Googles lilla kompass är att den pekar åt den riktning appen gissar att du håller din telefon åt. I många fall pekar pilen i en specifik riktning, trots att felmarginalen kan vara mer än 90 grader.

Tidigare i veckan släppte Google en uppdaterad version av sin kartapp för Android som inte har en pil utan ett nytt typ av riktat fält. Fältet visar ungefär i vilken riktning du pekar din telefon men ger ingen exakt riktning. Fältets utseende förändras också baserat på hur korrekt kompassen tror att den är i nuläget. Om kompassen tror att den pekar åt helt fel håll, på grund av störningar, utökas fältets omfång.

kompas-google-maps-android

Åttor i luften

Problemet med kompasser i moderna smartphones är att de kan störas av allt från små lokala magnetfält till sin egen laddare. För att mobila kompasser ska fungera bra behöver de kalibreras regelbundet. För att kalibrera en kompass bör telefonen föras runt i luften i en form liknande en åtta. Efter ett par åttor i luften är telefonen kalibrerad och kan visa en mer exakt riktning på kartan. Med hjälp av Googles nya version av Maps kan användare få en bättre uppfattning om när kompassen behöver kalibreras och ungefär hur korrekt kompassen är i nuläget.

kompass-google-maps

Som vanligt när det gäller nya appar och uppdateringar från Google dröjer det ett par veckor innan alla användare har mottagit uppdateringen. Företaget rullar sakta ut nya funktioner för att se till att de fungerar som de ska. I nuläget har Google endast bekräftat att uppdateringen kommer till Android-telefoner men det är inte omöjligt att den når iPhone i framtiden.

Källa: Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Om jag var fem år skulle jag bajsa på den här saken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − fyra =