Google Pixel 4 och 4 XL presenteras i dag som Android-företagets senaste smartphones. Efter omfattande läckor bjuder inte nyheterna på några större överraskningar men Googles satsning på en ny radar-sensor ger de nya modellerna ett intressant nytt sätt att navigera. Google utlovar dessutom mycket med sitt nya kamerasystem.

Maskininlärd kamera

Pixel 4 och 4 XL är syskon med yttermått, skärm och batteri som de enda större skillnaderna. De har båda OLED-skärmar på sina framsidor som mäter 5,7 respektive 6,3 tum. På insidan finns Qualcomm Snapdragon 855-chipset med 6 GB RAM och från 64 eller 128 GB lagring. Energi kommer från batterier som mäter 2 800 mAh respektive 3 700 mAh. Det är specifikationer som inte gör mycket för att imponera på dagens marknad. Google har istället satsat på att imponera med främst två andra saker: kamera och Motion Sense.

För första gången i en Pixel-mobil har Pixel 4 och 4 XL mer än en kamera på sina baksida. I den kvadratiska kameramodulen finns dubbla kameror. Den sekundöra kameran är en telefotokamera som hjälper huvudkameran att komma närmare motivet, runt två gånger närmare. Utöver det har Pixel 4 också förbättrad digital zoom genom ny mjukvara. En liknande förbättring i mjukvaran ska dessutom förbättra vitbalans genom maskininlärda algoritmer. Samma typ av inlärning används dessutom för att låta Googles HDR+-läget fungera live i kameraappens sökare.

Radar för gester i luften

Motion Sense är en Google-utvecklad teknik som först introducerades av Google för mer än fyra år sen, då som Project Soli. Tekniken använder en typ av radar för att samla data om objekt som finns framför mobilen. I Pixel 4-serien används tekniken främst för att se händer som viftar framför telefonen. Det ska göra det möjligt att till exempel byta låt i en musikapp eller för att tysta inkommande samtal och alarm. Motion Sense kan dessutom användas för mindre uppenbara funktioner. Skärmen kan till exempel automatiskt tändas när användaren sträcker sig efter telefonen, för att vara redo snabbare med ansiktsigenkänning.

En lite mindre teknisk nyhet är de nya modellernas stöd för vad Google kallar Smooth Display. Tekniken är inte mycket mer än stöd för 90 Hz bildfrekvens. Precis som Asus, Razer och OnePlus introducerar alltså Google stöd för högre bildfrekvens som ger en snabbare och mjukare bild. Eftersom tekniken kan påverka batteritiden går den att stänga av med en inställning.

Bortom Motion Sense och den nya kameran verkar Pixel 4-serien följa många konkurrenter med väntade komponenter för klassen. Kameran, men även mjukvaran, har dock varit starka egenskaper för Pixel-serien historiskt och kan vara det i år igen. Än en gång verkar dock Google inte ha några planer på en lansering i Sverige. Lanseringen sker i alla fall i USA den 24 oktober för 800 och 900 dollar för Pixel 4 respektive Pixel 4 XL.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + sex =