För en dryg månad sen skrev vi om Google Pixel och Google Pixel XL. De nya telefonerna var Googles första smartphones som skulle kombinera företagets erfarenhet med både hårdvara och mjukvara i vad som påstods skulle vara Android-världens bästa smartphones hittills. Telefonerna har lanserats i ett flertal länder sen dess. Vi svenskar har dock fortfarande inte hört ett knyst om en svensk lansering. Så när kommer Google Pixel till Sverige?

Knäpptyst

Direkt efter Googles presskonferens skickade vi på Surfa ett mail till Google för att få detaljer om den svenska lanseringen av Google Pixel-telefonerna. Svaret var att Google inte hade något att kommunicera angående en lansering i Sverige. Det var med andra ord uppenbart att telefonen inte skulle nå Sverige vid samma tillfälle som den skulle lanseras på de större marknaderna. Det var dock ingen större chock. Många tillverkare lanserar sina produkter gradvis för att bättre hantera efterfrågan. Nu närmar sig dock julen och det är fortfarande tyst från Googles sida. Hoppet om Pixel-telefoner i Sverige börjar försvinna.

google-pixel-fa%cc%88rgval

Förlust för svenska marknaden

Google pixel till SverigeDet börjar se osannolikt ut att Google har några som helst planer på att lansera Pixel i Sverige i år. Det är möjligt att en lansering är planerad under början av nästa år men då är produkterna sannolikt inte lika relevanta längre. För svenska konsumenter är detta en stor förlust. Google har erbjudit konkurrenskraftiga smartphones i Sverige i många år. Den ett år gamla telefonen Google Nexus 6P har till exempel fortfarande en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. Alla tester av Pixel och Pixel XL som har publicerats av internationella medier tyder också på att Pixel-telefonerna är några av de bästa telefonerna på marknaden.

När vi tar en titt på en lista över de hårdvaruprodukter som Google säljer, blir det dock uppenbart att Sverige är allt annat än ett prioritetsland för Google. Endast ett fåtal Google-produkter har någon som helst närvaro i Sverige.

Googles tidigare Nexus-telefoner distribuerades av andra tillverkare så som LG och Huawei, även här i Sverige. Googles steg från Nexus till Pixel kan därför bli en stor förlust för den svenska smartphonemarknaden, åtminstone kortsiktigt. Google kan kanske överraska oss i framtiden. Just nu ser det dock ut som att Pixel-telefonerna inte är värda att vänta på.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =