Över påskhelgen bekräftade Google och Apple att de har inlett ett samarbete för att ge Android och iOS möjlighet att spåra fall av Covid-19. Frågor om hur den nya funktionaliteten ska kunna implementeras har dock lyfts. Nu bekräftar Google hur Android-telefoner ska få den nya funktionaliteten.

Google Play är nyckeln

Att Apple har stora möjligheter att uppdatera hundratals miljoner iOS-enheter på relativt kort tid råder det inget tvivel om. Google har dock inte samma möjlighet. Även efter ett år på marknaden brukar den senaste versionen av Android inte nå mer än 15 procent av världens Android-enheter. Med ett nytt och gemensamt API för att spåra spridning av Covid-19 har Google en stor utmaning framför sig.

Lösningen kallas Google Play. Google har nämligen möjlighet att skicka ut vissa säkerhetsuppdateringar och nya funktioner genom Google Play. Installationerna från appbutiken kan generellt göras utan att kräva en omstart av telefonen och kan därför göras automatiskt. Den uppdatering som Google nu planerar kommer att skickas ut till alla Android-enheter som drivs av Android 6 eller senare och som har stöd för Google Play. Google publicerar inte längre statistik om användande av olika Android-versioner. Den senaste rapporten från maj 2019 visar i alla fall att Android 6 och senare versioner av Android åtminstone står för 75 procent av Android-telefoner i bruk.

Det finns samtidigt gott om telefoner som saknar Google Play, särskilt i Kina. Vid slutet av månaden kommer sådana telefoner inte heller vara sällsynta i Sverige, eftersom Huawei planerar en lansering av telefoner utan Google Play. Google bekräftar att de nya spårningsfunktionerna kommer att byggas in i nyare versioner av operativsystemet under de kommande månaderna. Det finns dessutom en plan för att publicera uppgifter om de nya API:erna för andra smartphonetillverkare att implementera.

Relativ position med Bluetooth LE

Det planerade systemet använder Bluetooth för att låta användare frivilligt spåra möten med andra människor. Systemet genererar unika dagliga koder som skickas ut via Bluetooth LE till enheter i närheten. Eftersom koderna genereras slumpmässigt varje dag ska spårning av en individ inte kunna göras över tid. När en användare har bekräftats smittad kan en databas uppdateras, som i sin tur kan laddas ner av användare. Genom databasen kan användare få en notis om de varit i närheten av en smittad person. Systemet använder alltså relativ positionering mellan användare och inte GPS-positionering. Även om Google och Apples implementeringar av tekniken i praktiken inte kommer att vara frivillig, ska användningen av systemet vara frivilligt. Google och Apple verkar inte ha några planer på att driva datainsamlingen själva utan lämnar den uppgiften till myndigheter och andra organisationer.

Liknande teknik har sedan många år använts i andra sammanhang. Små Bluetooth-sändare har till exempel placerats i konferenscenter för att erbjuda navigering inomhus. Sändare har även placerats i butiker för att leverera lokala rekommendationer och erbjudanden till konsumenter. Det är med andra ord möjlighet att skapa Covid-19-spårande appar utan att använda Google och Apples nya API. Stöd för Bluetooth LE har funnits i iOS sedan 2011 med iOS 5 och i Android sedan 2012 med Android 4.3.

Källor: Google, The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here