Google har varit aktiv i smartphonebranschens sen flera år innan iPhone lanserades, i mer än ett decennium. Företagets satsning på Android visade sig bli ett av företagets bästa drag. I dag används Android av cirka 80 procent av världens alla smartphones. Företagets satsning på hårdvara för att stötta operativsystemet har dock varit lite förvirrande. Nu sätter Google ner foten och gör en stor satsning på hårdvara genom att köpa 2 000 HTC-anställda smartphoneutvecklare som ska utveckla Googles framtida Pixel-telefoner.

HTC-team bakom Pixel

Pixel är en produktserie som Google lanserade under hösten 2016. Det är en produktserie som är till stor del utvecklad av Google i samarbete med HTC. Till skillnad från Nexus-märkta telefoner är dock Google det enda företaget som har sitt varumärke på Pixel-telefonerna. Pixel och Pixel XL, som de första telefonerna i produktserien kallades, var uppenbara första-generationsprodukter. De lanserades aldrig i stora delar av världen, inklusive Sverige, och tillgången i andra länder har varit begränsad. Bakom tillverkningen och stora delar av utvecklingen av telefonerna var i alla fall ett arbetslag inom HTC.

Pixel och Pixel XL lanserades i våras men kom aldrig till Sverige.

Bekräftar HTC:s svårigheter

I dag bekräftar alltså Google att de har kommit överens med HTC om att hälften av de cirka 4 000 personer som jobbar med smartphoneutveckling på HTC ska gå över till Google för att utveckla framtidens Pixel-telefoner. Köpet är värt 1,1 miljarder dollar, motsvarande 8,75 miljarder kronor. I det ingår dessutom licenser för HTC:s mobilrelaterade patent.

Trots den stora personalförlusten säger det taiwanesiska företaget att det kommer att lanseras fler HTC-märkta telefoner i framtiden. Med det sagt är dagens köp ändå ett tecken på de svårigheter som HTC har på smartphonemarknaden. Efter att ha varit en världsledande tillverkare och USAs största smartphonetillverkare år 2011, är HTC nu en liten spelare som har svårt att nå ut till konsumenter.

U11 är det senaste flaggskeppet från HTC.

Tecken på bredare Pixel-satsning

Sedan lanseringen av Pixel för ett år sen har Google visat flera tecken på att ha viljan att satsa på smartphonehårdvara. Utöver köpet av HTC:s anställda har Google också investerat miljarder dollar på att säkra komponenter som krävs för att tillverka moderna smartphones. Det är kort sagt uppenbart att Google vill bli betydligt större på smartphonemakrnaden och med 2 000 mobilexperter kommer det bli betydligt enklare att uppnå det målet.

Google planerar att introducera nya Pixel-telefoner den 4 oktober. Årets nya modeller påverkas givetvis inte av köpet av HTC eftersom det troligen kommer att genomföras först under början av nästa år. En sak är i alla fall säker: Google vill bli en större spelare på smartphonemarknaden. Så håll ögonen öppna.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fem =