Google är ett företag som hämtar stora delar av sina inkomster från annonser visade för ickebetalande användare. I gengäld för att användare får använda företagets tjänster helt gratis visas annonser och användares data samlas in för att göra dessa annonser så värdefulla som möjligt. Med den data som Google samlar in förbättras också deras tjänster, vilket är tänkt att locka fler användare och därmed större annonsintäkter. Det är dock inte alltid helt lätt att förstå precis hur mycket data Google samlar in. Som tur är finns det ett verktyg kallat Google Översikt som visar all information som Google har samlat in om dig. Bland informationen i Google Översikt finns något som kallas Platshistorik.

I både Android och iOS

Googles Platshistorik är inte aktiverat som standard på någon telefon men det är lätt att aktivera funktionen av misstag. Första gången du öppnar Google Maps eller Google Nu frågar appen om du vill aktivera Platshistorik. Om du svarar ja aktiveras Platshistorik för hela det inloggade Google-kontot och därmed för alla andra telefoner som är kopplade till samma konto. Eftersom funktionen aktiveras genom appar kan den aktiveras på både Android-telefoner och iPhones.

Platshistorik_android

Hantera, stäng av och radera

Platshistorik kan ge användare funktioner som annars inte skulle varit möjliga. Google Maps kan ge förslag på pendlingstider baserat på tidigare användarbeteenden och Google kan visa annonser som sägs vara mer relevanta för dig, baserat på din nuvarande position. Med det sagt kan Platshistorik också vara skrämmande för användare som inte är medvetna om att funktionen är aktiverad på deras telefon.

Det är ganska enkelt att stänga av Platshistorik. Du kan antingen gå direkt till Google Aktivitetsinställningar i din webbläsare och stänga av funktionen för hela ditt Google-konto eller gå in i Google Maps för Android och klicka på ”Din tidslinje”, sedan på knappen längst upp till höger, sedan på ”Inställningar för tidslinjen” och därefter på ”Platshistorik”. Alla steg visas i bildgalleriet nedan.

Notera att om du har flera konton inloggade på din telefon kan du välja konto längst upp på den sista sidan för att visa och ändra inställningarna för alla dina inloggade Google-konton.

I iOS kan du gå in i Google Maps-appen, öppna menyn till höger, klicka på Inställningar och sedan på Platshistorik för att få instruktioner om hur du stänger av funktionen.

Om du inte vill stänga av Platshistorik helt men ändå vill ta bort viss information om platser du varit på kan du gå till Google Tidslinje och radera eller modifiera viss lagrad platsinformation. Om du istället vill radera all platshistorik kan du följa samma länk till Google Tidslinje och sedan klicka på kugghjulet längst ner till höger för att radera all historik.

 

Joel är chefredaktör på Surfa.se. Han är sajtens smartphoneexpert och har många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Du kan alltid nå Joel via epost: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here