Sedan ett par år tillbaka har fingeravtrycksläsare blivit allt mer populära i smartphones. Apple har sålt tre generationer av iPhones med fingeravtrycksläsare och så gott som alla andra smartphonetillverkare har hoppat på tåget under de senaste två åren. Alla läsare är inte lika snabba eller pålitliga men det finns ett bra trick som gör nästan alla läsare lite bättre.

Samma finger flera gånger

När en telefon läser av ditt fingeravtryck är det viktigt att du lägger ner den delen av fingret som telefonen redan har registrerat. Om du skulle råka lägga en del av ditt finger mot läsaren som inte registrerats tidigare tvingas du troligen lyfta upp fingret och prova igen.

För att undvika fingeravtrycks-problemen ber många telefoner dig att flytta ditt finger när du läser in ditt fingeravtryck. Det är dock inte helt lätt att få med alla delar av ett finger eller en stor tumme på en avläsning. För att se till att din telefons fingeravtrycksläsare ändå alltid känner igen dig kan du registrera samma finger flera gånger. Tricket fungerar både i iOS och Android och kan ge dig en betydligt mer pålitlig läsare som inte tvingar dig till att lägga fingret på exakt rätt sätt varje gång.

avtryck

Om den vägrar – försök ändå

Vissa telefoner kan vägra lägga till fingeravtryck som redan har registrerats. Då räcker det oftast att flytta fingret till en position som aldrig tidigare lästs in och sedan fortsätta som vanligt med registreringen.

Genom att flytta ditt finger mellan olika inläsningstillfällen ökar du dina chanser att lägga en del av ditt finger som sensorn känner igen. Det enkla tipset är särskilt praktiskt för telefoner som har små eller smala sensorer, så som Samsung och Sonys senaste telefoner.

Många smartphones låter dig lägga till upp till totalt fem fingeravtryck så även om du vill att ett eller flera andra finger ska kunna läsas in finns det oftast gott om platser för dem också.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =