Elektronik och sömn går generellt inte hand i hand. Ljus från digitala skärmar kan innehålla blått ljus som kan påverka hur bra du kan sova. Anledningen är att mängden blått ljus sjunker naturligt när solen går ner eftersom solens ljus först blir röd/oranget och till slut försvinner helt när solen går ner. Att använda elektronik som skickar blått ljus till dina ögon strax innan du ska gå och lägga dig kan därför störa din sömn. För Android-användare finns det ett ganska enkelt sätt att lösa detta ljusproblem.

Gratisapp för Android

I Google Play finns det ett flertal appar som hjälper dig att bli av med blått ljus under de tider på dygnet när solen inte är uppe eller du behöver sova. Vår favoritapp är den kostnadsfria appen Twilight. Likt många andra appar funkar den genom att ta bort blått ljus, vilket gör skärmen orange. Twilight tillåter dig att bestämma hur mycket din skärm ska förändras och när den ska aktiveras. Du kan välja att följa solens ned- och uppgång baserat på din plats och tid på året eller manuellt välja mellan vilka tider som funktionen ska vara aktiverad. När den är aktiverad kan du pausa den eller stänga av den i en minut. För dig som kan tänka dig att betala 20 kronor kan du också låsa upp möjlighet att ställa in olika profiler och bestämma hur snabbt funktionen ska gå från avstängd till helt aktiverad.

samsung_android_orange_2Kommer snart till iOS

iOS tillåter inte tredjepartsappar att styra skärmen på samma sätt som Android gör men iOS 9.3 som kommer att släppas inom kort kommer att ha en liknande funktion som gör ungefär samma sak. Vi på Surfa kommer givetvis berätta mer om hur du använder funktionen när den väl lanseras för iPhone.

App nämnd i artikeln: Twilight

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

4 KOMMENTARER

  1. Det är en ny sida för mig men är det medvetet så att ni inte har länkar till apparna ni tipsar om? De få sidor jag besöker där det inte länkas till apparna brukar inte bli så välbesökta, hittar man något intressant tips och sen ska söka i Play och hittar 30 med samma namn så ger man upp, ni kan i alla fall ha ett bild på appikonen för den app ni tipsar om

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.lux antar jag att det är ni tipsar om?

    • Du har helt rätt Fredrik och självklart ska vi länka till apparna vi rekommenderar så att våra läsare inte laddar ner fel app och så att de kan hitta den enkelt. Du länkar till helt rätt app och jag tackar för kommentaren!

    • Ja, precis, det är därför vi nämner det i slutet av artikeln. Angående Disqus är ditt förslag noterat och vi utvärderar konstant vilka möjligheter vi har för att förbättra sidan, inklusive kommentarerna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + three =