I dag presenterade Qualcomm – världens största tillverkare av processorer och andra kretsar för smartphones – sin nya produkt för framtidens mobiltelefoner. I och med presentationen av Snapdragon 821 har det blivit uppenbart att höstens nya smartphones inte kommer vara särskilt mycket snabbare än dagens flaggskepp.

Bara 10 procent

I dag är en av marknadens snabbaste processor för smartphones Qualcomms Snapdragon 820-processorn. Under hösten kommer vi få se nya telefoner som använder sig av företagets nya Snapdragon 821-processor. Den nya processorn som alltså presenterades i dag kommer dock inte vara ett större steg framåt. Snapdragon 821 använder sig av samma teknik som sin föregångare och är bara 10 procent snabbare. För de flesta användare är 10 procent inte särskilt mycket. Visst är mer prestanda alltid bra men den marginella prestandaskillnaden kommer inte göra någon större praktisk skillnad för konsumenter.

I praktiken betyder det att du som konsument inte har någon anledning att vänta på nya dyra smartphones bara för att de kan vara snabbare. Riktigt snabba telefoner kommer att dröja. Qualcomm har planer på att introducera nya processorer kallade 823 och 830 men de kommer troligen inte till konsumenter förrän slutet av detta året eller början av nästa år respektive någon gång nästa år.

Snapdragon 821
Sony Xperia X Performance använder en Qualcomm Snapdragon 820-processor.

Även om Qualcomm inte har planer på att introducera några riktigt snabba processorer denna hösten finns det ändå ett litet hopp för dig som vill se utvecklingen gå framåt. Apple kommer att introducera en ny iPhone som väntas använda en ny processor som dock inte väntas vara snabbare än Qualcomms – åtminstone inte med vissa mått mätt.

Snabba men billiga

Samtidigt som det kan vara tråkigt att se utvecklingen stanna upp finns det en annan utveckling på marknaden som är väldigt bra för många konsumenter. Processorer i dagens smartphones är mer än tillräckligt kraftfulla för alla vardagsuppgifter. Behovet för riktigt snabba processorer är därför inte särskilt stort. Samtidigt har skillnaden mellan billiga och dyra telefoner minskat. I dag finns flera billiga smartphones på marknaden som kostar mindre än både 4 000 och 3 000 kronor och som ändå är riktigt snabba. Du hittar exempelvis rekommendationer för riktigt billiga telefoner i Svenska Smartphoneguiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × två =