Huawei Honor View 20 byter flärp mot hål i skärmen

0

På CES 2019 fick vi äntligen ta en första titt på Huawei Honor View 20. Företagets nya smartphone som har lanserats i Kina är den första mobilen på marknaden som har en skärm med ett hål i sig. Skärmen ger utrymme för en kamera, helt utan en flärp.

Är det ett hål i skärmen?!

Honor View 20 ser kanske lite underlig ut vid en första anblick. I skärmens övre vänstra hörn finns nämligen ett ganska stort hål. Hålet ger utrymme för en kamera som rimligtvis måste sitta på framsidan av telefonen för att fungera som selfiekamera. Istället för att vara monterad i en så kallad ”flärp” som populariserats av iPhone X, har den fått sin plats tack vare ett hål.

Hålet ställer till det lite för telefonens mjukvara. Eftersom en del av skärmen saknas har Huawei tvingats flytta delar av mjukvarans gränssnitt så att det inte försvinner in i hålet. Systemikonerna längst upp i Android har till exempel skjutits till höger. Det ger ungefär lika mycket utrymme som telefoner så som OnePlus 6T har i toppen av sin skärm. Den stora skillnaden här är givetvis att Huawei Honor View 20 har ett ganska tydligt hål i sin skärm, inte bara en liten flärp.

Funkar ganska bra

Även om vi var skeptiska till hålet innan vi fick Honor View 20 i våra händer måste vi säga att företagets implementering av idén inte är så dålig. Den stör inte särskilt mycket i många applikationer. Eftersom hålet ligger i systemlisten stör den inte för gränssnittet i applikationer som används i porträttläge. När den används i landskapsläge kan den visserligen vara lite mer i vägen men då är den också ofta placerad på ett ställe där knappar eller andra viktiga element sällan finns. I till exempel YouTube-appen syns ändå ganska tydligt som ett svart hål i bilden. I jämförelse med andra mobilers flärpar är den ändå en ganska bra lösning.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × ett =