Huawei presenterade i dag den nya Mate 30-serien på ett event i München. Mate 30 Pro kan skryta med en kraftigt välvd OLED-skärm, ett nytt Kirin 990-chipset och ett kamerasystem med en ny 40 megapixel vidvinkelkamera. Både Google och Sverige-besked saknas dock helt.

Mer kraft och rundare skärm

Trots stora handelsproblem driver Huawei på sin utveckling av smartphones. Huawei Mate 30 Pro är den traditionsenliga höstlanseringen för företaget. Traditionsenligt nog lanseras den nya modellen också som den första mobilen med företagets nya Kirin 990-chipset. Det erbjuder en förbättrad transistorteknik för runt tio procent högre CPU-prestanda och sex procent högre GPU-prestanda än Snapdragon 855, enligt Huawei. Mate 30 Pro lär kort sagt ha gott om prestanda under huven. För att driva prestandan finns ett 4 500 mAh-batteri, som förhoppningsvis kan ge bra batteritid.

Även om insidan är intressant är utsidan än mer intressant. På framsidan av Mate 30 Pro finns en 6,53 tum OLED-skärm som har så runda sidor att de når 88 grader ner längs sidorna av telefonen. Det betyder att skärmen knappt har några sidramar över huvud taget. Det betyder också att den har väldigt ont om utrymme för sidoknappar. Det finns visserligen en på/av-knapp längs höger sida men volymknapparna har ersatts av virtuella knappar på vänster sida av skärmen. I skärmen finns en ny fingeravtrycksläsare. I flärpen i toppen av skärmen finns dessutom ett nytt system för ansiktsigenkänning samt en ny djupsensor som kan användas för att navigera telefonen med en hand på avstånd.

Super super slow motion och 40 MP utlravid

På baksidan av Mate 30 Pro finns ett nytt kamerasystem som består av en ny vidvinkelkamera. Den ersätter P30 Pro:s 20 megapixel vidvinkelkamera med en ny 40 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. Med en imponerande sensorstorlek på 1/1,54 tum är vidvinkelkameran betydligt större än vidvinkelkameror som använts av konkurrenter. Den nya sensorn är dessutom särskilt anpassad för video. Den introducerar stöd för inspelning i 4K 60 med optisk bildstabilisering och har dessutom stöd för slow motion med 7 680 bilder per sekund. Huawei har inte berättat hur det är möjligt men företaget har tidigare använt interpolation för slow motion.

Mate 30 Pro introducerar också ett flertal mindre nyheter. Den har bland annat ny 27 watts trådlös laddning och dubbelt så snabb omvänd trådlös laddning. Den kommer dessutom att säljas i flera nya färger, som bland annat inkluderar en version med en baksida som täcks av veganskt läder.

Helt utan Google

Med fortsatt handelsstopp från USA kan inte Huawei Mate 30 Pro lanseras med Googles tjänster och appar så som Google Maps, YouTube och Gmail. Det betyder att Mate 30 Pro också saknar Google Play Butik. Användare kan istället ladda ner appar från Huawei AppGallery som dock i nuläget saknar många appar, inklusive BankID, Swish, Netflix och Spotify. Det gör det troligen svårt för Huawei att lansera Mate 30 Pro i Sverige. Huawei Sverige har bekräftat till Surfa att Mate 30-serien kommer att lanseras i Europa men att de inte har något besked för den svenska marknaden. Huawei bekräftade inte heller något lanseringsdatum för resten av Europa. Lanseringspriset blir i alla fall 1 100 Euro för 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. Vi får helt enkelt återkomma när vi vet mer om Huaweis strategi för sin nya mobil i Sverige.

Källa: YouTube

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here