Huawei meddelar i dag att flaggskeppsmobilen Mate 30 Pro kommer att lanseras i Polen. Lanseringen blir mycket begränsad och kan snarare ses som en symbolhandling än en äkta produktlansering.

Mate 30 Pro har inte nåt den europeiska marknaden eftersom den saknar certifiering från Google. Den bristen gör att den saknar tillgång till de tjänster och appar som många europeiska kunder väntar sig. Problemet beror på handelsrestriktioner från USA som hindrar Google att handla med Huawei. Nu kommer alltså Mate 30 Pro till Polen, trots ett oförändrat läge med Google.

 

100 exemplar i Polen

Lanseringen kommer att ske i mycket liten skala. Huawei kommer att ta in 100 exemplar. Lanseringen sker den 16 december och Huawei meddelar ett riktpris på 4 300 PLN, motsvarande 10 600 kronor med ett inkluderat par Freebuds 3.

Mate 30 Pro är en flaggskeppsmobil med flera världsunika funktioner. Den är till exempel Huaweis första mobil som lanseras med företagets nya Kirin 990-chipset. Den har också en skärm med skärmkanter som böjer sig nära 90 grader ner äver sidorna av telefonen. Baksidan bjuder dessutom på ett kamerasystem med en ny högupplöst vidvinkelkamera.

Lanseringen i Polen är definitivt begränsad och är svår att se som något mycket mer än en symbolhandling. Huawei har fortfarande inte löst några av de största problemen för att göra en bred svensk lansering möjlig. Det saknas till exempel flera viktiga appar i företagets appbutik. Nu ser det i alla fall ut som att Mate 30 Pro kommer att få den lilla Europa-lansering som vissa hade hoppats på.

Uppdatering: Mer information om pris. (6 december 13:20)

Ett missförstånd gjorde att vi uppfattade lanseringen som aktuell i Sverige. Det är den inte. Den kommer bara att ske i Polen. Artikeln är uppdaterad för att förtydliga detta (7 december 11:38)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here