Huawei Mate 40 Pro är den första Mate-mobilen från Huawei på två år efter en turbulent lansering av Mate 30, i mitten av amerikanska handelsembargon. Nu har Huawei omgrupperat och är redo för en nylansering av Mate i Sverige. Lanseringen görs med Pro-modellen i Mate 40-serien och i vanlig ordning introducerar nya Mate främst ny prestanda.

Först med 5 nm för Android

Den nya modellens prestanda kommer tack vare en Kirin 9000-krets som är Android-marknadens första som är byggd på 5 nm-teknik. Huawei utlovar över 50 procent högre grafik-prestanda och 25 procent högre CPU-prestanda än Qualcomm Snapdragon 865+ med förbättringar i energieffektivitet.

Till den nya kretsen inkluderar Huawei 8 GB RAM och 256 GB lagring. Lagringen kan expanderas med Huaweis nano-minneskort. Alla komponenter drivs av ett 4 400 mAh-batteri som har stöd för ny snabbladdning som når 66 watt.

Ny HDR-video

Huaweis kända fokus på kamerakvalitet fortsätter i Huawei Mate 40 Pro. Den nya kameran har en ny design som ska göra att kameramodulen inte sticker ut lika mycket. I modulen finns en huvudkamera som är nära identisk den som används av P40 Pro. Den stora nyheten i modulen är en ny vidvinklig videokamera. Tack vare ny hårdvara kan kameran fånga video med betydligt bredare dynamiskt omfång än tidigare. 90 bilder per sekund kan fångas för att skapa Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund och ett bredare dynamiskt omfång än vad till exempel Samsungs sägs kunna leverera i sitt HDR-läge.

Den finns gott om andra videonyheter. Nu finns stöd för videoinspelning i 4K 60p från både den främre och bakre kameran. Den främre kameran kan dessutom fånga slow motion med 240 bilder per sekund. Video är dessutom ett fokus för Huawei med ny mjukvara för mer avancerad videoredigering och lägen för att skapa videomontage efter förinstallerade mallar.

Super-rundad skärm

Skärmen har samma typ av design som Mate 30 Pro. Det betyder att AMOLED-skärmen böjer sig ner längs sidorna med en vinkel på 88 grader. Medan föregångarens skärm användes för virtuella knappar, har dock Mate 40 Pro helt normala fysiska knappar för att väcka skärmen och styra volymen. Skärmen mäter för övrigt 6,76 tum och har en lite udda upplösning på 1 344 x 2 772. Den har dessutom 90 Hz uppdateringsfrekvens, precis som P40 Pro.

Huawei satsar på ljud genom att inkludera dubbla högtalare, en på vardera ände av telefonen. Det skiljer den från många konkurrenter, som ofta har sekundära högtalare i sina hörlurar. En annan ovanlig funktion lånar Mate 40 Pro från P40. Utöver den stora typ av fingeravtrycksläsare som fanns i P40-serien finns också syskonseriens ansiktsigenkänning inbyggd i ett avlångt hål i skärmen. Sensorerna kan nu också användas för att styra telefonen med handgester. Det inkluderar ett läge för att aktivera ”Alltid-på”-skärmen med en rörelse.

Mjukvara och appar

Mjukvaran fortsätter att vara Huaweis största utmaning. Mate 40 Pro lanseras med Android 10 med flera nya funktioner. En nyhet gör Huaweis PC Manager-mjukvaran mer kraftfull. Nu kan minst tre separata fullskärmsappar strömmas från telefonen till en ansluten dator. Apparna körs i bakgrunden av telefonen och kan styras från datorn.

Appar är givetvis den största frågan för konsumenter i Sverige. Sedan lanseringen av P40-serien har allt fler appar tillkommit till Huawei AppGallery. Där saknas fortfarande ett stort antal populära svenska och utländska appar. Huawei fortsätter därför bland annat att marknadsföra en app kallad Petal Search, som fungerar som en sökmotor för appar på webben. Trots dessa lösningar kan vi konstatera att Huawei inte kan komma i närheten av det breda utbud av appar som Google kan. Trots en imponerande hårdvara, lär mjukvara vara Huaweis största problem inför lanseringen av Mate 40 Pro, precis som den var med P40.

Huawei Mate 40 Pro lanseras i Sverige i färgerna svart och silver. Den lanseras den 16 november för 13 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here